Självmordsbombare bakom bussbomb

Uppdaterad
Publicerad

Det var troligtvis en självmordsbombare som genomförde onsdagens dödliga bombattack i Bulgarien, meddelar den bulgariske inrikesministern Tsvetan Tsvetanov på torsdagen.

-Vi har upptäckt en person som var självmordsbombare i denna attack. Personen hade ett falskt körkort från USA, sade Tsvetanov till journalister vid flygplatsen.

Självmordsbombaren ska ha funnits bland de sju människor som dödades i attacken. Enligt Tsvetanov var de övriga dödsoffren fem israeler och den bulgariske chauffören,  rapporterar AFP.

Terrorattack i Bulgarien

Totalt dödades alltså sju personer men många fler skadades i attacken mot bussen som transporterade främst israeliska turister vid Burgas flygplats.

Israeliska UD meddelar att 34 människor är på väg tillbaka till Israel. Tre allvarligt skadade stannar på sjukhuset i den bulgariska huvudstaden Sofia.

Israel pekade snabbt ut Iran som skyldigt. Men Israels försvarsminister Ehud Barak var relativt försiktig i sina uttalanden på torsdagen. I en intervju med israelisk radio sade han att Israel ska göra allt landet kan ”för att hitta de ansvariga och de som skickade dem” och sedan straffa båda, rapporterar Reuters.

Iran förnekar all inblandning och det finns inga bevis för att de skulle ligga bakom attacken.

Inga uppgifter om svenskar bland offren finns, enligt svenska UD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Bulgarien

Mer i ämnet