Övervakningsbild från flygplatsen på två av de misstänkta attentatsmännen. Till höger i bild Salah Abdeslam. Foto: TT

Självmordsbombarna var bröder

Uppdaterad
Publicerad

De två männen som sprängde sig på flygplatsen Zaventem och tunnelbanestationen Maelbeek har identifierats som bröder, kända av polisen sedan tidigare.

Enligt den belgiska federala åklagaren har de två självmordsbombarna i terrordåden i Bryssel identifierats som ett brödrapar – Ibrahim, 30 år, och Khalid El Bakraoui, 27 år.

Åklagaren bekräftade under en presskonferens på onsdagen att  Khalid El Bakraoiu var den person som sprängde sig på tunnelbanestationen Maelbeek i centrala Bryssel, en drygt en timme efter dådet på flygplatsen.

En av de tre misstänkta (längst till vänster på övervakningsbilden) som pekats ut från övervakningsbilder från flygplatsen ännu inte är identifierad, till höger om honom syns Ibrahim Bakraoui, och den tredje personen som är klädd i mössa jagas av polis.

Koppling till Sverige

Bröderna ska vara från Bryssel och polisen ska ha känt till dem sedan tidigare – då för organiserad brottslighet. Efter den senaste veckans jakt på terrorister i Belgien ska bröderna även ha kopplats till attackerna i Paris i November, enligt the Guardian. Den 27-åriga Khalid uppges ha kopplingar till en lägenhet i Charleroi i södra Belgien, varifrån Abedslam och de andra attentatsmännen uppges ha utgått vid attackerna i Paris i november förra året.

Under falskt namn ska Khalid El Bakraoui, enligt belgiska medier, även ha hyrt den lägenhet i Brysselkommunen Forest, där den enda överlevande terroristen från Paris-dåden, Salah Abdeslam, gömde sig när han jagades för delaktighet i attentaten i Paris i november. Det är även samma lägenhet som den 35-åriga algeriska medborgaren som tidigare varit bosatt i Sverige dödades i, efter skottlossning med belgisk polis i tisdags förra veckan.

Enligt den belgiska tidningen DH kan de båda bröderna ha flytt från lägenheten under skottlossningarna förra veckan.

Trots att sambandet mellan den Sverige-boende 35-åringen lägenheten där både de misstänkta bröderna El Bakraoui och Salah Abdeslam har rört sig vill svenska Säpo inte kommentera uppgifterna, utan lämnar det till belgiska myndigheter.

I lägenheten har polisen hittat dna och fingeravtryck från Salah Abdeslam som greps tre dagar senare, i fredags, på en annan plats. Det här är den första kopplingen som rapporterats mellan gårdagens terrordåd och Salah Abdeslam.

Tidigare dömda

Enligt den belgiska åklagaren finns det mycket dokumentation om bröderna hos polisen, som rör annat än attackerna.

Ibrahim, den äldre av bröderna, dömdes 2010 för att ha skjutit samt skadat en polis i samband med ett rån i Bryssel tidigare samma år. Han dömdes då till nio års fängelse rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Året efter, 2011, dömdes den yngre brodern Khaled till fem år efter att ha stulit en bil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet