Angela Merkel har starkt väljarstöd inför starten av valkampanjen. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Analys: Självsäker Merkel kickstartar sömnig valkampanj

ANALYS · Utvilad efter tre veckors semester inledde i dag Tysklands förbundskansler Angela Merkel sin kampanj inför valet den 24 september. Med ett tydligt väljarstöd i ryggen och en blomstrande ekonomi verkar hon ta hem valsegern för en fjärde mandatperiod. Frågan är vilket parti som blir regeringspartner.

Angela Merkel har i godan ro tagit semester och vandrat i de italienska alperna med sin man Joachim Sauer och lyssnat på Wagneropera i Bayreuth.

Och Merkel har anledning att se glad ut.

CDU drar ifrån

Alla opinionsinstitut pekar på ett allt större avstånd mellan Merkels CDU och den socialdemokratiska utmanaren, SPD.

Från att ha legat jämsides vid årets början har CDU, tillsammans systerpartiet i Bayern, CSU, dragit ifrån till uppåt 40 procent av väljarstödet jämfört med SPD:s omkring 23 procent.

Ekonomin i god form

Ekonomin är i balans och går som tåget. Arbetslösheten är rekordlåg – 5,7 procent.

Schulz på högvarv

Medan Angela Merkel har kopplat av har den socialdemokratiske ledaren Martin Schulz gått på högvarv.

Han famlar förtvivlat efter en valfråga som kan rucka på kanslerns starka ställning. Han har hävdat att Merkel inte stöttat Italien tillräckligt att hantera strömmen av migranter i Medelhavet. Schulz påstår i en intervju att han är bättre lämpad att tala klarspråk med president Trump.

Den socialdemokratiske utmanaren Martin Schulz kämpar hårt för att rucka på Merkels ställning. Foto: TT

LÄS MER: Analys:Merkel pressas av USA och oppositionen

SPD förlorar makten

Men socialdemokraterna ligger illa till.

De har lidit ytterligare ett nederlag i en av de viktiga delstaterna, Niedersachsen. Regeringschefen där, Stephan Weil, anklagas för att ha låtit sig styras av delstatens stora bilföretag, Volkswagen. Han ska ha låtit VW godkänna och rätta texten i hans officiella kommentar till avgasskandalen.

Tappat gamla fästen

Nu finns det socialdemokratiskt styre i endast två av de sexton delstaterna, sedan de förlorat i traditionella SPD-fästen som Schleswig-Holstein och det folkrika Nordrhein-Westfalen.

LÄS MER:Analys:Val ger Merkel vind i seglen

Merkel valslogan

Oppositionen försöker skjuta in sig på att Merkel inte har några reformer att erbjuda och bara använder sig själv som valslogan.

CDU:s valaffischer domineras av en milt leende Merkel med texten ”För ett Tyskland, där vi lever bra och gärna”. Det tolkas som att allt ska fortsätta som vanligt, fast kanske bli lite bättre för alla, särskilt för medelklassen. CDU lovar skattesänkningar, högre barnbidrag och mer pengar till inre säkerhet, till försvaret och biståndet.

”För ett Tyskland där vi lever bra och gärna” är CDU:s valslogan. Foto: TT

Stärka familjen

SPD vill stärka familjernas ställning med utbyggnad av förskolor och utbildning och vill sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare.

Få tvivlar på Merkelseger

Få verkar tvivla på Merkels valseger men den stora frågan är vem som blir regeringens nya partner. SPD har delat makten med CDU/CSU i två mandatperioder och det alternativet vill alla inblandade helst undvika.

För Merkel återstår två andra alternativ – det liberala partiet FDP, som samregerat med CDU under längre perioder tidigare – eller miljöpartiet Allians 90/De Gröna. Eller båda två. Det alternativet kallas Jamaicakoalition efter landets färger.

Sex veckor kvar

Det är sex veckor till förbundsdagsvalet. Medan tyskarna pustar i värmen på semestern drar den tyska valcirkusen i gång. Än så länge med en gäspning.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.