32 personer dog och 270 skadades vid terrorattentaten på Bryssels flygplats och Bryssels tunnelbana den 22 mars. Foto: SVT

Fyra åtalas för terrorbrott i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män som greps i Belgien på fredagen anklagas nu formellt för terrorbrott. En av de terroråtalade i Bryssel är en svensk 23-årig man, bekräftar en källa från belgiska åklagarmyndigheten för Ekot.

Nu står det klart att han befann sig i sällskap med självmordsbombaren i Bryssels tunnelbana vid terrordåden i mars.

Sex personer med misstänkt koppling till terrordåden i Bryssel den 22 mars i Belgien greps på fredagen. På lördagen anklagades fyra av dem formellt för terrorbrott. Enligt federala åklagarkammaren ska de vara medlemmar av en terrororganisation och ha deltagit i terrorrelaterade mord. De två andra gripna har släppts efter ingående förhör.

En av de terroråtalade är en 23-årig svensk. Han har formellt identifierats som den person som ses vid tunnelbanestationen Pétillion tillsammans med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui i samband med dåden. När de sågs i tunnelbanan hade den utpekade svensken en likadan väska som självmordsbombaren. Polisen söker nu efter väskan som det befaras finnas en sprängladdning i, skriver tidningen De Standaard.

Terrorn i Bryssel

Familjen: ”Plötsligt var han försvunnen”

För några månader sedan försökte mannens mamma besöka honom i Turkiet.

– Men det gick inte. Han kunde inte det. Sedan har han flyttat och rest, säger den anhörige till TV4 Nyheterna.

En av de övriga misstänkta, Mohammed Abrini, erkände på lördagen att han är ”Mannen i hatten” som flydde från flygplatsen utan att lyckas detonera sin sprängladdning. De två andra som åtalas för terrorbrott är rwandiska medborgare.

Insats i Etterbeek

En stor polisinsats ägde rum i Brysselförorten Etterbeek på lördagseftermiddagen, rapporterar det belgiska public service-bolaget RTBF. Enligt vittnesuppgifter evakuerades boende i området och ett femtiotal poliser var på plats, bland annat bombtekniker och krypskyttar.

Efter en timme var operationen avslutad, och enligt åklagaren var resultatet ”negativt”. Inga explosiva ämnen ska ha hittats i den undersökta byggnaden, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet