Måndagen blev blodig. Enligt AFP dödades 54 palestinier i olika flyganfall och stridsvagnseld, samtidigt bekräftas att ytterligare sju israeliska soldater dödats. Israeliske premiärminister Benjamin Netanyahu meddelar att ””Insatsen kommer att utökas till dess att vi uppnår målet – att återskapa lugnet för våra medborgare för en lång tid.” Foto: TT

Netanyahu: Insatsen kommer att utökas

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda i Gaza överstiger nu 570. Samtidigt bekräftas att ytterligare sju israeliska soldater dödats. Sammantaget har 27 israeler dödats i offensiven – den största förlusten Israel har haft, militärt, sedan kriget i Libanon 2006.

Även måndagen blev blodig. Enligt AFP dödades 54 palestinier i olika flyganfall och stridsvagnseld, dessutom drogs ytterligare 68 kroppar fram ur rasmassorna i bostadsområdet Shejaya som besköts i helgen. Ungefär en tredjedel av dem som dog under dagen var barn, enligt AFP. Sjukhuset al-Aqsa i området Dayr al-Balah utsattes av tung stridsvagnsbeskjutning som dödade minst fem personer.

Den israeliska militären (IDF) hävdade också att fler än tio milismän dödades efter att de infiltrerat södra Israel genom två tunnlar. Skottlossning utbröt på den israeliska sidan.

Men också Israel har lidit förluster. IDF bekräftar att totalt 27 israeler har dödats i samband med offensiven i Gaza. De senaste fyra dödsoffren krävdes tidigt på måndagsmorgonen när palestinsk milis tog sig in i Israel genom två tunnlar och besköt en patrull. De andra tre dödades i Gaza.

Omvärlden pressar på

Blodspillan och den höga andelen barn bland offren har fått FN och omvärlden att trycka på parterna allt hårdare om en vapenvila. FN:s säkerhetsråd och USA:s president Barack Obama har krävt omedelbart eldupphör. FN-chefen Ban Ki-Moon befinner sig i Kairo för att försöka medla fram ett avtal, även USA:s utrikesminister är på plats.

USA uttryckte sig ovanligt hårt mot sin allierade Israel.

– Vi skulle vilja se att Israel tog ännu större steg för att se till att civila skyddas...Vi vill försäkra oss om att Israel gör allt man kan för att leva upp till sin egen standard vad gäller att skydda oskyldiga civila, sade Josh Earnest, talesperson vid det amerikanska utrikesdepartementet, vid en pressträff.

”Vi ska uppnå målet”

Men den israeliske premiärministern, Benjamin Netanyahu, meddelar via bland annat Twitter att ”Insatsen kommer att utökas till dess att vi uppnår målet – att återskapa lugnet för våra medborgare för en lång tid.”

På måndagen dök ännu en spelare upp på planen, nämligen shia-muslimska Hizbollah i Libanon. Rörelsen lät meddela att den står på Hamas sida. Om det också betyder att Hizbollah är berett att bli stridande part avslöjar inte uttalandet.

– Vi ser fram emot samarbetet med Hizbollah för att stoppa den israeliska massakern på våra barn och kvinnor. Ju fler som sluter upp för att få ett slut på de krigsbrott som Israel begår, desto bättre, säger Abu Imad al-Rifai som är Islamiska Jihads ledare i Libanon till TT per telefon.

Islamiska jihad strider på Hamas sida i Gaza.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gazakonflikten

Mer i ämnet