Här räddas Johann Westhauser under torsdagen. Foto: TT

Skadade grottforskaren räddad

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan två veckor nere i grottan kunde forskaren Johann Westhauser strax före lunch i dag åter se dagens ljus. Det mycket komplicerade räddningsarbetet har pågått i 12 dagar.

– Han har kommit upp till ytan och fått omedelbar vård, säger Roland Ampenbe, talesperson för insatsen till tyska medier.

Det har varit en mödosam operation som inkluderat en flera dagar lång bårtransport som gjorts i etapper genom Riesendinggrottans emellanåt mycket trånga schakt. Den långsamma färden har gått via olika bivacker.

Forskare fast i grotta

Westhauser skadades den 8 juni på 1.000 meters djup i grottan i sydöstra Tyskland när en del av grottan rasade. Det tog läkare ett par dagar nå fram till mannen som bland annat fått en kraftig hjärnskakning.

Grottforskaren sägs vara mycket erfaren och var i grottan tillsammans med två kollegor. En av dem klättrade ensam upp och larmade om olyckan, vilket tog honom tolv timmar.

Riesendinggrottan i Bayern är Tysklands djupaste grotta, full av raviner och schakt. Med sina förgreningar uppskattas den vara över 19 kilometer lång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskare fast i grotta

Mer i ämnet