Skådespelaren Felicity Huffman anlände till rätten tillsammans med sin make William H. Macy. Foto: Katherine Taylor/Reuters/TT

Skådespelaren Felicity Huffman döms till två veckors fängelse för mutskandal

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Felicity Huffman, känd från bland annat ”Desperate Housewives”, döms till 14 dagars fängelse för den uppmärksammade mutskandalen i USA. Huffman har själv erkänt att hon betalat mutor för att få in sina barn på ett välrennomerat college.

14 dagars fängelse, 250 timmars samhällstjänst, skyddstillsyn i ett år och böter på 30 000 dollar – motsvarande cirka 290 000 svenska kronor.

Det blev straffet för skådespelaren Felicity Huffman, mest känd från tv-serien ”Desperate housewives”, efter att hon mutat elitskolor i USA. Domen meddelades under fredagseftermiddagen, lokal tid, i en domstol i Boston. Det rapporterar bland andra CNN och nyhetsbyrån AP.

– Jag är djupt skamsen över vad jag har gjort, säger Huffman till juryn enligt CNN, och fortsätter:

– I slutändan hade jag ett val. Jag kunde ha sagt nej.

Del av en stor muthärva

I april 2019 gick Huffman själv ut och erkände att hon betalat 15 000 dollar till en organisation för att få hjälp att förfalska sin dotters högskoleprovsresultat. Felicity Huffman ville göra det lättare för dottern att komma in på USA:s mest välrenommerade college.

Huffman är inte den enda som mutat elitskolor i USA – flera föräldrar anklagas i den stora härvan där kända skådespelare och högt uppsatta chefer i Hollywood återfinns. Huffman är dock den första av föräldrarna som blivit dömd i härvan, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.