Tysklands försvarsminister på besök hos tyska trupper i Afghanistan. Foto: Foto: AP/TT

Skandalen i tyska försvaret växer

Uppdaterad
Publicerad

Skandalen i det tyska försvaret växer. Ytterligare en person med högerextrema sympatier har gripits och man misstänker planer på terrordåd. Häromdagen greps en officer som haft en dubbel identitet som asylsökande syrisk flykting. Försvarsminister Ursula von der Leyen har nu kallat 100 av landets högsta generaler till ett krismöte i Berlin.

Tyska försvarsministern åker idag till den tysk-franska jägarbataljon där den misstänkte 28-årige löjtnanten tjänstgjorde. Man har hittat nazipropaganda i hans rum och ytterligare en person med högerextrema åsikter är gripen. Vapen, ammunition och bilder från andra världskriget med hakkorssymboler har beslagtagits.

Enligt åklagaren har man indikationer på förberedelser för ”en allvarlig attack mot staten.” Fem personer i mannens närhet utreds nu för eventuell medverkan.

Dubbel identitet

Många frågar sig hur det är möjligt att den tyske löjtnanten kunnat registrera sig som asylsökande flykting och leva med dubbla identiteter utan att avslöjas. Det finns misstankar att han planerat ett terrordåd som skulle framstå som utfört av en asylsökande. Mannen ska ha försökt gömma en skarpladdad pistol i en städskrubb på flygplatsen i Wien.

Tidningen Tagesspiegel har avslöjat en lista med tänkta offer där den förre presidenten Joachim Gauck och justitieminister Heiko Maas finns med.

Redan 2014 fanns en rapport hos försvaret om mannens främlingsfientliga och högernationalistiska åsikter. I en masteruppsats ska han ha hävdat att det bara är ”en tidsfråga innan folket förintas om man inte vidtar snabba åtgärder mot den liberala postmoderna ideologin.”

Trots att mannens åsikter var kända fick han fortsätta sin bana inom försvaret.

Sexuella ritualer

Tidigare i år avslöjades att det pågått förnedrande sexuella och sadistiska ritualer vid rekrytutbildning vid en kasern i Pfullendorf i Baden-Württemberg, enligt veckotidningen Der Spiegel. Kvinnliga rekryter ska ha tvingats att klä av sig nakna och utsatts för förnedrande behandling.

Försvarsministern Ursula von der Leyen handlade raskt i fallet och inrättade en hot-line, en möjlighet för soldater att anonymt berätta om missförhållanden.

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen inviger ett nytt cyberregemente Foto: Foto: AP/TT

Fallet med den misstänkte högerextreme löjtnanten fick Ursula von der Leyen att gå i taket. I ett öppet brev kritiserade hon försvaret generellt för dåligt ledarskap och kåranda. Hon kräver nu en skoningslös genomgång som ” kommer att bli mödosam, smärtsam och inte vacker”, som hon uttryckte sig i tysk tv:s Tagesthemen.

Ursula von der Leyen, som ofta pekas ut som en möjlig efterträdare till Angela Merkel, hamnade själv  i skottlinjen och fick  kritik för sina generalangrepp mot det försvar som hon leder.

Obegripligt att fördöma

Fackliga företrädare ansåg det var obegripligt att en försvarsminister fördömer sitt manskap.

Von der Leyen har försökt att dämpa kritiken genom att ta på sig ”det totala ansvaret för allt som händer i det tyska försvaret”.

– Det gynnar inte våra duktiga soldater i Mali och Afghanistan om vi här hemma förlorar förtroendet för försvaret när det varje månad dyker upp nya fall av högerextremism eller våld och förnedring av kvinnliga soldater, sa hon i tidningen Bild.

53 fall i år

Enligt det tyska försvarets underrättelsetjänst finns 275 fall av högerextremism inom militären registrerade sedan 2011 och 53 fall som identifierats i år. Försvarsministern betonar att de flesta officerare tar sin uppgift på allvar, men hon ser ändå missförhållanden.

– När jag ser mönstren inser jag att jag borde ha grävt djupare tidigare, sa hon på en presskonferens.

Försvarsministern ställde in ett möte med sin amerikanske kollega i Washington och har nu kallat sina 100 högsta generaler till Berlin för att diskutera de uppkomna fallen och dess konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.