Skarpa reaktioner på Georgien-låt

Publicerad

Georgiens bidrag till schlager-em 2009 ”We dont wanna put in” har en tydlig adress till Kreml och visar att relationen mellan de båda länderna fortfarande är spända efter kriget i augusti i fjol. SVT:s korrespondent i Moskva Anna-Maja Persson berättar att reaktionerna i Ryssland varit kraftfulla och att man ser bidraget som en förolämpning mot hela det ryska folket.

Hur är stämningen i Ryssland nu?

– Det har varit skarpa reaktioner. Ända sedan Georgien presenterade sitt bidrag har det bubblat här. Kända musikprofiler i Ryssland har gått ut och kallat det omoraliskt och upprörande. För ungefär en vecka sedan demonstrerade en ungdomsgrupp, unga Ryssland, som stödjer Kreml utanför Georgiens stängda ambassad. Det var ett 20-tal högljudda aktivister och man ser det här som en förolämpning mot hela det ryska folket, säger Anna-Maja Persson.

Några politiska reaktioner?

– De kom redan tidigare i februari. Då gick Putins talesman Dmitrij Peskov ut kallade bidraget för ”Huliganism” och ”Georgiens pseudopolitiska ambitioner”.

Vad säger folk på gatan?

– Många talar om det. Det är en stark nationalistisk våg i Ryssland och många tycker att det har gått för långt, Georgien är ett känsligt ämne.

Hur skriver rysk press om detta?

– Det skrivs mycket, men de flesta tidningar är Kremlvänliga och följer därför Kremls linje. Men det diskuteras mycket på bloggar och webbforum och åsikten där är att bland annat att detta är en förlängning av konflikten. Det är mer än ett vanligt schlager-em.

– Det är tydligt att detta är politiserat. Man pratar också mycket om det ryska bidraget. Tjejen som vann kommer ursprungligen från Ukraina och hon sjunger på både ryska och ukrainska. Producenten till det bidrag som kom tvåa har protesterat och tycker inte att man ska ha ett ryskt bidrag som är på ukrainska. Han vill nu ha en ny tävling.

Vad skulle hända om Georgien inte ändrar texten?

-Om Georgien hade fått uppträda med låten hade det blivit ett himla liv. Frågan om Georgien är känslig och läget kärvt, säger hon.

Sent på onsdagseftermiddagen kom beslutet från Georgien. Landet väljer att bojkotta tävlingen helt.

Johan Pontén Rapport text & webb

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer