Skarpt fördömande från imamer

Publicerad

Muslimska ledare fördömer dådet i Paris i skarpa ordalag. Frankrikes muslimska råd (CFCM) betecknar det som ”barbariskt” och uppmanar muslimer att motstå ”extremistmanipulationer”.

Samarbetsorganisationen framhåller också att attentatet är ”ett angrepp på demokrati och pressfrihet”. Enligt nyhetsbyrån AFP har CFCM:s ordförande Dalil Boubakeur, som är knuten till stora moskén i Paris, aviserat ett besök på attentatsplatsen.

En annan organisation, Franska islamiska organisationers förbund (UOIF) som anses stå Muslimska brödraskapet nära, fördömde också bestämt ”den brottsliga attack och dessa fruktansvärda mord”.

Lärosätet al-Azhar i Kairo och Arabförbundet finns bland alla de världsledare som unisont fördömer attacken.

– Vi är emot alla former av terror, oavsett varifrån den kommer och vilka motiven är, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu enligt AFP.

Han upprepade samtidigt uttalanden av landets moderat islamistiske president Recep Tayyip Erdogan, som så sent som i början av veckan – apropå de islamfientliga demonstrationer som ägt rum i Tyskland – uppmanade EU-länderna att bekämpa främlingsfientlighet och islamofobi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet