Ufo-skeptikern: Hajpen kan bidra till corona-konspirationer

Publicerad

Det krävs ingen tro på gröna marsgubbar för att fascineras av ufo-fenomen. Men även denna mer jordnära hajp väcker kritik och enligt UFO-skeptiker så bidrar den till antivetenskapliga attityder.

Ufon är ett kittlande ämne, så långt råder knappast några tvivel. Under de senaste åren har det också tagit klivet från konspirationsteoriernas värld till etablerade medier och en bred säkerhetspolitisk debatt i USA. När en emotsedd ufo-rapport nu i veckan läggs fram inför kongressen har intresset varit särskilt stort.

Men att framställa påstådda ufo-observationer som mer mystiska än vad de är kan vara skadligt, även om man inte påstår att utomjordingar ligger bakom. Det menar skeptiker som Mick West, som gjort det till sin sak att kritiskt granska påstådda ufo-rapporter.

Se Mick West förklara varför han ser UFO-febern som skadlig i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.