• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Ett ammoniakutsläpp har inträffat vid Ale Arena. Alla i Bohus och Surte uppmanas att gå in och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Visa alla (2)

Kraftiga bränder i Kalifornien – minst tio döda

Minst tio personer har dött och flera har skadats allvarligt i skogsbränderna som härjar i Kalifornien, uppger myndigheter enligt nyhetsbyrån AP. Enligt Kaliforniens brandchef har minst 1.500 hem och byggnader förstörts i branden.

Omkring 20.000 personer har evakuerats, bland annat i staden Santa Rosa där mer än 200 människor skyndsamt har fått lämna två sjukhus.

Det handlar om 14 stora bränder som startade runt 22.00 under söndagen, lokal tid. Flertalet härjar i de norra delarna invid vindistrikten i trakten öster om San Francisco.

Orsaken oklar

Brandmännen fokuserar på att rädda liv snarare än att försöka släcka branden, enligt brandchefen.

I nuläget utreder man vad som har försorsakat bränderna.

Kaliforniens guvernör Jerry Brown har förklarat delar av delstaten som katastrofområde.

”En mardröm”

Jesus Torres, boende i staden Napa, säger till CBS att det är en mardröm och att han knappt hade tid att få med sig några saker innan han var tvungen att fly och springa hemifrån.

– Vi kunde se hur himlen blev röd. Vi visste inte att det var eld tills sista sekunden eftersom det var rök överallt.

Dreama Goldberg är gravid i åttonde månaden och hennes bostad är nu helt nedbränd.

– Vi kommer att behöva börja om helt på nytt, säger hon till NBC.

USA:s vicepresident Mike Pence säger under ett besök i delstaten att den federala regeringen är redo att hjälpa till, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna i norra Kalifornien

Mer i ämnet