Över 1 000 brandmän och frivilliga kämpar mot bränderna i östra Australien. Foto: Reuters/TT

Omfattande skogsbränder härjar i Australien – minst två döda

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande skogsbränder härjar i östra Australien. Minst två personer har dött, sju saknas och minst 35 har skadats.

– Läget är värre än allvarligt, säger delstatens premiärminister Gladys Berejiklian.

Det handlar om runt 80 bränder som sprider sig i det torra landskapet i New South Wales i östra Australien.

Två konstaterade dödsfall har rapporterats, enligt nyhetsbyrån Reuters. Samtidigt saknas sju personer och minst 35 har rapporterats som skadade. Dessutom har minst 150 bostäder förstörts hittills i bränderna, en siffra som förväntas stiga.

– Läget är värre än allvarligt. Våra tankar och böner går till familjerna och de anhöriga till de två omkomna, säger Gladys Berejiklian, premiärminister i New South Wales, vid en pressträff.

Hon befarar att dödsiffran kan komma att stiga under lördagen.

Hittades i utbränd bil

En av de döda hittades i en utbränd bil nära Glen Innes. Samhället är hårt drabbat av bränderna och borgmästaren Carol Sparks är en av dem som förlorat sitt hus.

– Mina grannar är på sjukhus, de var där när huset förstördes, säger Carol Sparks till Glen Innes Examiner.

Över 1 000 brandmän och frivilliga kämpar mot de omfattande skogsbränderna. Trots att antalet bränder som bedöms som kritiska har minskat det senaste dygnet varnar räddningstjänsten för att läget inte alls är under kontroll.

– Vi har fortfarande den värsta brandsäsongen framför oss. Det är inte ens sommar ännu, säger Shane Fitzsimmons på New South Wales räddningstjänst till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.