Skogselefantens sista fristad

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals afrikanska elefanter och noshörningar dödas årligen för sina betar, som är särskilt populära i Kina. Den illegala jakten lockar organiserad brottslighet och terrornätverk.

Oljejätten Shells enorma anläggningar ligger mellan två nationalparker i Gabon. Men ända sedan olja hittades här på 50-talet har oljeutvinningen pågått enligt naturvårdarnas rekommendationer och här i djungeln lever runt 15 000 skogselefanter.

–Det finns inga elstängsel, fordon håller låg fart på vägar och det tas regelbundna prover, allt för att skydda elefanternas livsmiljö, säger Godson Njoku, vd för Shells anläggning.

Han säger sig förstå att Shells miljöengagemang väcker skeptiska frågor men påpekar att livsmiljön i området inte förändrats sedan Shell kom dit på 1950-talet. Arbetet får beröm av Världsnaturfonden (WWF) och amerikanska Smithsonian Institution som är på plats för att kontrollera oljejätten tillsammans med Gabons miljömyndigheter.

–Det här är framtiden. Vi måste samarbeta med näringslivet. I takt med att utvecklingsländer vill tjäna pengar på sina naturresurser måste industri och naturvård arbeta hand i hand, säger zoologen Lisa Korte som leder Smithsonians samarbete med Shell Gabon.

Unik situation

Gabon har goda förutsättningar för naturvård eftersom det är relativt välmående och glest befolkat: De flesta gaboneser bor i städerna. Liksom centralamerikanska Costa Rica har man nyligen fridlyst tio procent av djungeln i nationalparkerna för att på sikt satsa på turism.

När SVT:s team åker båt på lagunen får vi se skogselefanter som kommit ut ur djungeln för att bada och leka i vattnet. Skogselefanten är både skyggare och mer aggressiv än savannelefanten. En elefanthona trumpetar ilsket och spärrar ut öronen för att skrämma bort oss. 

Men tjuvjakt och illegal avverkning i andra västafrikanska länder som Kongo-Brazzaville, Kongo-Kinshasa och Kamerun har kraftift decimerat stammen av av skogselefanter.

– Vi är på väg mot slutlig utrotning av detta karismatiska däggdjur, berättar Pauwel de Wachter på WWF Gabon.

Lockar kriminella

Rekordhöga priser gör att handeln med elfenben och noshörningshorn idag är lika lönsam som den illegala handeln med guld och diamanter. Årligen uppskattas 52 000 afrikanska elefanter och 1 000 noshörningar få sätta livet till.

De högsta priserna för elfenben och noshörning betalas i Kina och Vietnam, som båda deltar i toppmötet om tjuvjakt. Betar från skogselefant är särskilt eftertraktade eftersom de anses vara bäst lämpade för snideri.

Efterfrågan har lockat organiserad brottslighet och terrornätverk till handeln och jakten på utrotningshotade djur. Enligt obekräftade uppgifter deltar bland annat den somaliska terroriströrelsen al-Shabaab.

Idag inleds ett unikt toppmöte i London med deltagare från 50 länder, däribland Gabons president Ali Bongo. Syftet är att säkra ett internationellt avtal för att få stopp på den illegala jakten och handeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.