Foto: TT

Skolflickor i Swatdalen stolta över Malala

Uppdaterad
Publicerad

17-åriga Malala Yosefzai tog i dag emot Nobels fredspris som den yngsta nobelpristagaren genom tiderna. Bland skolflickorna i Swatdalen i norra Pakistan, där Malala Yosefzai själv gick i skolan, märks en tacksamhet i dag.

– Malala blev skjuten i huvudet för att hon ville gå i skolan. Hon offrade sig, och vi ber för henne att hon ska lyckas ännu mer med sitt mål, säger Adina Ali som går i sjätteklass i en skola i Malalas hemregion.

Det var i Swatdalen som Malala 2008-2009 bloggade för BBC om livet som skolflicka i en talibanstyrd region. Det var också i Swatdalen, ombord på en skolbuss, som hon år 2012 blev skjuten i huvudet för att hon stod upp för flickors rätt till utbildning.

Nobel 2014

”Hon är Pakistans dotter”

Samina Sher Ali, sjätteklassare i en skola i Swatdalen, var glad i dag efter Malalas utmärkesle.

– Jag är jätteglad för det pris som Malala fått idag. Hon är inte bara Swatdalens dotter, hon är hela Pakistans dotter. Hon har inte bara offrat sig för Swat, hon har gjort mycket för hela Pakistan. Därför vill jag gratulera henne idag, säger hon.

Skänker pengarna

När Malala höll sitt tacktal i Oslo i dag meddelande hon att hon skänker prispengarna, fyra miljoner kronor, till stiftelsen i hennes namn, Malala-stiftelsen. Pengarna ska användas till att bygga skolor i Pakistan, särskilt i områdena Swat och Shangla.

– Jag älskade att gå i skolan hemma i Swatdalen, sade Malala Yousafzai och fortsatte:

– Men när jag var tio år förvandlades Swat från ett vackert turistmål till ett centrum för terrorism. Mer än 400 skolor förstördes. Flickor fick inte längre gå i skolan. Utbildning blev inte längre en rättighet, det blev ett brott. Jag hade två val – att vara tyst tills jag blev dödad eller att höja min röst, och sedan bli dödad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobel 2014

Mer i ämnet