Här är tonårsgraviditeterna så vanliga att skoluniformer görs för gravida

Uppdaterad
Publicerad

Tonårsgraviditeter i Mexiko ökar. Allt yngre blir gravida och skoluniformer för unga gravida har börjat säljas i affärerna.

Tonårsgraviditeterna i Mexiko är ett resultat av att allt fler minderåriga har oskyddat sex men också ett utbrett sexuellt våld mot kvinnor och barn. 

Av alla OECD-länder toppar Mexiko listan över tonårsgraviditeter. Mellan 2014-2016 var siffran 77 födslar per 1000 bland flickor i åldern 15-19 år. I Sverige var den motsvarande siffran 3,3 barn per 1000 kvinnor för samma period. 

Center för unga mammor

På Casa Mercedes i Mexiko City jobbar Claudia Colimoro. Det är ett center för gravida tonårsflickor som inte har någon annanstans att ta vägen. Där får flickorna hjälp att finansiera sina studier och uppfostra sina barn, om de vill behålla dem.  

– Det bästa vi kan göra är att hjälpa de här flickorna att få en utbildning så att de kan klara sig själva och sina barn. Men vi informerar dem också om deras möjligheter. Adoption, abort eller moderskap, säger Claudia Colimoro. 

Droger och sexhandel

Problemet med tonårsgraviditeter i Mexiko växer. Mellan 2014 och 2016 steg antalet tonårsgraviditeter med 10 procent. Statistiken fångar dock inte upp de allra yngsta mödrarna i Mexiko. I en av sex graviditeter är mamman mellan 10-19 år.   

För de flesta flickor som blir gravida innan 15 är droger inblandade. En del är offer för sexhandel eller annat sexuellt våld.  

– Jag glömmer aldrig när jag träffade en flicka. När hon kom hit var hon 12 år och gravid. Hennes mamma hade sålt henne till olika män, säger Claudia Colimoro. 

Rosalba Vazquez är 19 år. Hon bor på Casa Mercedes med sina två barn, 4 och 5 år gamla.   

– Det är inte jättesvårt för mig eftersom jag kan bo här. Jag får hjälp med mina studier och att växa som människa så att jag kan få en bättre framtid för mig och mina barn. 

– Jag drömmer om att ta min examen och sen kanske bli professionell dansare. Som mamma vill jag se mina barn växa upp och utbilda sig, säger Rosalba.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.