Skotska SNP-sympatisörer Foto: TT

Skotska nationalister skakar om brittisk politik

Publicerad

Valet i Storbrittanien den 7 maj ser ut att bli det mest ovissa på decennier. Inget av de två stora partierna, de konservativa och Labour, ser ut att så egen majoritet och flera mindre partier kan ta sig in i parlamentet. Ett av partierna SNP, det skotska nationalistpartiet, håller på att orsaka en politisk jordbävning som kan få stora effekter London.

Det röda Skottland verkar snart vara ett minne blott.

– Labour, som historiskt har setts som det viktigaste partiet i Skottland, har stora problem just nu. Det är svårt att se något positivt i deras situation, säger statsvetaren Dan Kenealy vid Edinburghs universitet.

För ett år sedan var hon inte ens politiker. Nu ser Michelle Thomson i Edinburgh ut att ta en kunna plats i det brittiska parlamenetet i London.

– Jag känner mig energisk, hoppfull och optimistisk. Det verkar gå väldigt bra.

Krossar Labour

Med några dagar kvar till det brittiska valet ser SNP, det skotska nationalistpartiet, ut att krossa Labour i Skottland, och ta upp emot 50 av 59 parlamentsplatser.

I det förra parlamentsvalet 2010 fick SNP sex platser. Hela uppsvinget började efter folkomröstningen om självständighet för sju månader sedan. Då sade det skotska folket nej till SNP:s krav på självständighet.

– Hela processen med folkomröstningen gjorde att engagemanget blev massivt. Gata för gata vaknade folk på ett sätt som de inte gjort på flera år och de pratade om politik.  Och de pratade om vilket samhälle de vill se, säger Michelle Thomson.

Försvarar skotska intressen

Statsvetaren Dan Kenealy bekräftar att SNP:s förlust i folkomröstningen i själva verket blev en seger.

– Det folkomröstningen gjorde var att den för många utkristalliserade en känsla av att det är viktigt att skicka parlamentsledamöter till Westminster i London för att försvara skotska intressen och det har SNP lyckats tjäna på.

Och i ett mycket jämnt val där varken De konservativa eller Labour kommer att få egen majoritet kan SNP bli en stor maktfaktor i London. Politiskt står de, trots striden i Skottland, nära Labour och de konservativa Tories har attackerat SNP hårt den senaste veckan.  För premiärminster David Cameron vet att SNP kan avgöra hela valet.

– Om Labour bildar nästa regering och Ed Miliband blir premiärminister verkar det omöjligt att han skulle kunna göra det själv med en majoritet. Så därför måste han samarbeta med de skotska nationalisterna. Det lär inte bli nån formell koalition men de måste ingå något slags avtal med SNP för att få en Labour-regering. Det kan bli något avtal för Skottland med högre statliga utgifter. Det kan betyda mer makt till Skottland, säger statsvetaren Dan Kenealy.

Skottland är fokus

Michelle Thomson hoppas ta en plats i det brittiska parlamentet i London

Om du blir en parlamentsledamot. Är ditt huvudmål att arbeta för Storbrittanien eller för Skottland?

– Mitt huvudfokus är min valkrets, folket som har valt mig och sedan är det naturligtivis Skottland som jag kommer att koncentrera mig på. Att få mer makt till det skotska parlamentet, säger Michelle Thomson.

Frågan är om en massiv framgång för SNP blir sista spiken i kistan för den brittiska unionen. För SNP:s mål är mycket tydligt: Självständighet!

– Jag är absolut övertygad om att Skottland kommer att bli självständigt. Det handlar inte om OM, det handlar bara om NÄR, avslutar Michelle Thomson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet