Flera terrordåd i centrala Paris

Uppdaterad
Publicerad

Minst sju olika terrorattacker i form av skottlossning och bomber har skakat Paris under fredagskvällen. Okända gärningsmän tog under kvällen gisslan på ett konserthus i centrala Paris. Enligt franska myndigheter dödades 87 personer bara där. Dessutom har ett 40-tal personer dödats vid de andra attackerna. Det framgick senare under dagen att terrorsekten Islamiska staten ligger bakom blodbadet.

Sammanlagt har 132 personer dödats i attackerna. 300 personer har skadats och omkring 80 personer ska vara allvarligt skadade. Åtta terrorister är bekräftat döda, varav sju dog när de sprängde sig själva i självmordsattentat. President Hollande och franska åklagare har bekräftat dödssiffran på 132 döda.

Terrorsekten Islamiska staten har tagit på sig dådet i ett officiellt uttalande. Terroristerna sa att attackerna är ett svar på förolämpningar av Islams profet, och flygattacker i IS-kontrollerade områden. Sedan en tid tillbaka utför Frankrike flygattacker mot IS i Irak, och sedan slutet på oktober bombar franska flygplan även i Syrien.

Frankrikes president Hollande har bekräftat på en presskonferens att det var IS som låg bakom terrorattackerna.

UD uppger till SVT Nyheter att en svensk dödats i attacken, och en svensk skadats.

Började vid fotbollsmatch

Skräcknatten i Paris inleddes klockan 21.20 med en explosion i anslutning till fotbollsarenan Stade de France, i förorten Saint-Denis strax norr om Paris. Åskådarna reagerade först inte på smällen. Matchen fortsatte att spelas.

Ungefär fem minuter efter smällen vid Stade de France inleddes dock den första attacken med skjutvapen. Gärningsmän beväpnade med automatvapen gick till attack vid en bar nära sjukhuset Hopital Saint Louis, ett stenkast från Canal Saint-Martin – ett populärt barstråk en bit från Place de la Republique. Ett 30-tal personer dödas i två restauranger i området.

I området runt om, i tionde och elfte arrondissementet, fortsätter sedan attacker med skjutvapen mot restauranger, barer och kaféer. Det har rapporterats om skottlossning på fyra olika platser inom ett begränsat område.

Angriparna beskrivs som unga män som agerar lugnt och professionellt. Ett vittne såg hur människor kallblodigt sköts ihjäl vid Rue de la Fontaine au Roi.

– Han var vänsterhänt och sköt i skottsalvor av tre eller fyra skott i taget. Det var helt medvetet och professionella skottsalvor. Han sköt tre eller fyra personer som satt i stolar vid fönstret i kaféet, säger vittnet Mark Colclough till The Guardian.

Många döda i konserthus

Strax före klockan 22.00 tog fyra gärningsmän också omkring 100 personer som gisslan i konserthuset Bataclan. I lokalen pågick en konsert med bandet Eagles of Death Metal. Vid slutet av konserten kom beväpnade män in i byggnaden, och vittnen beskriver det som att angriparna helt kallblodigt öppnade eld mot människorna i publiken.

Männen ska ha skrikit ”Allahu Akbar”, det arabiska uttrycket för ”Gud är störst”. De agerade lugnt och sansat. Sköt, laddade om, och fortsatte skjuta, enligt vittnen.

Franska myndigheter uppger att 87 personer har dödats i konsertlokalen. Polisen stormade konsertlokalen vid 00.30-tiden. Fyra gärningsmän dödas i attacken, varav tre sprängde sig själva.

Bataclan är ett av stadens mest kända scenställen där större nationella och internationella artister uppträder.

Skottlossning och explosioner

Dessutom inträffade fler explosioner nära nationalarenan Stade de France.

Polisen meddelade senare att det var två självmordsattacker och en bomb som orsakat explosionerna.

Två av explosionerna är självmordsbombare, och tre terrorister dör i attacken. Fem personer dödades vid arenan, enligt franska myndigheter.

Stänger gränserna

Frankrikes president Francois Hollande var på plats inne på Stade de France under fotbollsmatchen, och evakuerades från platsen kort därefter.

I ett kort tal strax efter dåden sa han att militären nu mobiliseras, att undantagstillstånd införs och att landets gränser kommer att stängas.

Myndigheterna uppmanar alla parisbor att hålla sig inomhus.

Fredagskvällens händelser i Paris är de senaste i raden av terrorattentat på fransk mark:

  • 19 mars 2012: Mohammed Merah, en ung fransk-algerisk radikaliserad islamist stormade en judisk skola i Toulouse och mördade tre barn och en rabbin.
  • 7 januari 2015: Tolv personer dödades och elva skadades när bröderna Said och Cherif Kouachi attackerade satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion och öppnade eld.
  • 9 januari 2015: Amedy Coulibaly tog 16 personer som gisslan i en judisk mataffär och krävde att gärningsmännen från attacken mot Charlie Hebdo skulle släppas fria. Han dödade fyra ur gisslan och sköt också ihjäl en polis.
  • Samtliga tre gärningsmän dödades av polisen i samband med ingripanden efter dåden.
  • 21 augusti 2015: Två personer skadades allvarligt när en man öppnade eld på ett tåg mellan Amsterdam och Paris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet