Skottlossning och protester i Eritrea

Publicerad

USA:s ambassad i Eritrea har utfärdat en varning för protester och skottlossning i landets huvudstad Asmara. Videoklipp publicerade i sociala medier uppges visa människor som springer på gatorna, med ljudet av vapen som avlossas i bakgrunden.

Eritrea är en av världens mest hårdföra diktaturer och demonstrationer är mycket ovanliga. I ett inlägg på Twitter tonar landets informationsminister Yemane Gebremeskel ned händelserna och säger att det rör sig om en mindre protest som ”lösts upp” utan att någon kommit till skada.

Enligt den eritreanska sajten Asmarino utlöstes demonstrationerna av regeringens planer på att förstatliga en privat islamisk skola. Den regeringstrogna sajten Madote uppger att övertagandet sker som ett led i att sekularisera landets utbildningssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.