Foto: TT

Fem döda i skottlossning på flygplats i Florida

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer dog när en man gick till attack på en flygplats i Fort Lauderdale i Florida. Enligt FBI ska den misstänkte gärningsmannen, 26-årige krigsveteranen Esteban Santiago, ha åkt till Florida enbart för att utföra attacken.
– Efter att han hade hämtat ut sin väska gick han in på toaletten och laddade vapnet och började skjuta, säger Chip LaMarca vid myndigheterna i Broward County.

Händelsen inträffade vid bagageutlämningen i terminal 2 på Fort Lauderdale Hollywood International Airport vid 19-tiden på fredagen, svensk tid.

Gärningsmannen sköt urskillningslöst in i folkmassan och resenärer sprang för att söka skydd. Fem personer dog och sex skadades.

Människor evakuerades till flygfältet. Nyhetsbolagens helikoptrar visade hundratals personer ute på fältet. Ambulanser körde förbi och poliser skyndade till platsen.

En misstänkt gripen

Den misstänkte gärningsmannen, 26-årige Esteban Stantiago, greps och ska ha gett upp så snart polisen kom på plats, uppger NBC News.

Santiago anlände till flygplatsen med en flight från hans hem i Anchorage i Alaska, som flög till Florida via Minneapolis, Minnesota, skriver Reuters.

Han hade sitt vapen i en incheckad väska, och vapnet hade deklarerats i tullen, rapporterar AP.

– Efter att han hade hämtat ut sin väska gick han in på toaletten och laddade vapnet och började skjuta. Vi vet inte varför, säger Chip LaMarca vid myndigheterna i Broward County till CBS News.

Amerikansk krigsveteran

26-årige Esteban Santiago föddes i delstaten New Jersey, men han flyttade till Puerto Rico när han var två år och växte upp där, skriver AP. 2007 gick han med i Puerto Ricos nationalgarde och ryckte så småningom ut i Irakkriget 2010. Han tillhörde ingenjörstrupperna och tilldelades flera medaljer för sin tjänstgöring i Irak.

När han kom hem från Irak började han dock må sämre psykiskt, berättar hans släktingar för amerikanska medier.

– När han kom hem från Irak mådde han inte bra, säger hans farbror.

Santiago fick lämna militären efter att flera gånger ha avvikit från sin tjänst utan att meddela någon om det.

De senaste åren har Esteban Santiago bott i Alaska och fått behandling för sin psykiska ohälsa. I november började varningsignalerna dyka upp.

Hävdade att han var kontrollerad

En källa inom polisen berättar för AP att Esteban Santiago kontaktade FBI i Alaska i november. Santiago hävdade då att regeringen kontrollerade hans tankar och tvingade honom att titta på videoklipp från terrorgruppen Islamiska Staten.

FBI kontaktade då polisen som tog in honom för en hälsoundersökning.

I januari 2016 åtalades han för att ha slagit och tagit stryptag på sin flickvän, och senare bröt han mot besöksförbudet som utfärdades.

Motivet till skjutningen på flygplatsen är ännu oklart, men FBI utesluter inte att terrorism kan ligga bakom.

– Vi kommer att följa upp varje spår för att försöka fastslå motivet bakom den här attacken, säger FBI-agenten George Piro till AP.

Ingen svensk skadad

Svenska UD känner inte till att någon svensk har skadats på flygplatsen.

– Vi har inga uppgifter om skadade svenskar. Ambassaden i Washington och konsulatet i Florida har kontakt med lokala myndigheter, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst.

Norwegian flyger till Fort Lauderdale, men inget plan har varken landat eller lyft under fredagen.

– Vi har två flyg som är på väg in dit, men de ska inte landa förrän om flera timmar. De kommer från London, Gatwick, och från Charles de Gaulle i Paris, säger Tonje Naess på Norwegians presstjänst.

Flygplatsen har ställt in alla flighter med anledning av händelsen, skriver AP.

Flygplatsen Fort Lauderdale–Hollywood International Airport ligger i Fort Lauderdale, i delstaten Florida. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.