Foto: AP Photo/Ben Curtis

21 döda i terrorattacken i Nairobi

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnade män tog sig in i ett hotellkomplex i Kenyas huvudstad Nairobi på tisdagseftermiddagen. En självmordsbombare utlöste sin laddning vid hotellets vakter. Minst 21 personer dog i attacken. Extremiströrelsen al-Shabab uppger sig ligga bakom dådet.

Under tisdagseftermiddagen slog beväpnade män till mot ett hotell i Nairobi. De anlände i bilar och en av angriparna utlöste sin självmordsväst, samtidigt som de andra sköt omkring sig.

Under natten bekämpade polis och antiterrorenheter angriparna inne på hotellet. Men under onsdagsmorgonen meddelade president Uhuru Kenyatta att attacken var över.

-Jag kan bekräfta att insatsen är över och att alla terrorister har eliminerats, sa Uhuru Kenyatta i ett tv-sänt tal.

21 människor döda

I sitt tal uppgav Kenyatta att att fyra attentatsmän dödats av insatsenheterna. 21 personer har konstaterats döda och kenyanska Röda Korset har meddelat att samtliga saknade är återfunna.

Över 700 personer evakuerades från komplexet, där det finns ett hotell, restauranger och kontor.

Attacken pågick i nära 20 timmar. I september 2013 attackerades köpcentrumet Westgate av al-Shabab. Då dog 67 personer och mängder av människor i Nairobi lever fortfarande med trauman efter den attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.