Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kinas utlåtande och flera andra länders protester i klippet. Foto: World intellectual property organization, WIPO

Skulle tala på FN-möte – stoppades av Kina i sista stund

Uppdaterad
Publicerad

Eric Luth reste till Genève med förhoppningen att få diskutera upphovsrätt å Wikimedia Sveriges vägnar i FN:s organisation för upphovsrätt, Wipo. Men så blev det inte. Kinas representant menade att Wikimedia sprider felaktig information och blockerade dem från att delta.

– Självklart är det tråkigt att ha tagit sig till en konferens där man inte får göra sin röst hörd, säger Eric Luth, projektledare på den ideella föreningen Wikimedia Sverige.

Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten är ett FN-organ som sysslar med immaterialrätt på internationell nivå. Bland annat står de som värd för ett veckolångt sammanträde två gånger per år där medlemsländerna deltar.

I vanliga fall är även civila aktörer välkomna för att ge sin syn på upphovsrättsfrågor – men i måndags tog det stopp för Wikimedia Sverige och dess motsvarigheter i flera andra länder som tillsammans driver Wikipedia.

Kina: ”Innehåller mycket felaktig information”

– Vi anser att en del Wikimediaprojekt, bland annat Wikipedia, innehåller mycket felaktig information som strider mot principen om ”ett Kina”, sa Kinas representant.

”Ett Kina” syftar på landets syn om att Taiwan tillhör Fastlandskina.

Vanligt fenomen

Fenomenet där Kina blockerar icke-statliga organisationer från att delta i olika FN-möten har blivit allt vanligare de senaste åren, enligt Björn Cappelin, analytiker på Nationellt kunskapscentrum om Kina. Han hänvisar till en studie som undersökt fenomenet under perioden 2016-2019.

– Den visar att Kina låg bakom ungefär 25 procent av fallen då en icke-statlig organisation fått sin ansökan fördröjd, säger han.

Invände mot Taiwan-knapp

De flesta organisationer som blockeras jobbar med mänskliga rättigheter. Ett exempel är en den brittiska organisationen The Conflict and Environmental Observatory. Kina invände mot att de på sin hemsida lät användaren välja Taiwan som ett separat land i samband med donationer till organisationen.

– Synen på ”ett Kina”-principen är ett av de vanligaste skälen till varför Kina blockerar. Andra sådana profilfrågor är synen på Tibet eller Xinjiang. Man vill tysta eller begränsa röster som för fram budskap som går på tvärs med Kinas uppfattning.

Det största problemet är att agerandet begränsar civilsamhällets möjligheter att delta i FN:s arbete, menar Björn Cappelin.

– Och det finns inget som signalerar att Kina kommer att slå av på takten i det här arbetet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.