Omar Mateen. Bilden togs vid ett okänt tillfälle. Foto: TT

Skytten återkommande gäst på klubben

Uppdaterad
Publicerad

Massmördaren Omar Mateen var en återkommande besökare på gayklubben Pulse i Orlando som han sedan vände sina vapen mot, skriver Orlando Sentinel. – Ibland satt han ensam i ett hörn och drack, de andra gångerna var han så full att han blev högljudd och stridslysten, säger stamgästen Ty Smith till tidningen.

Ty Smith berättar att han såg Omar Mateen inne på klubben vid minst ett tiotal olika tillfällen.

– Vi brukade inte prata med honom så mycket, men jag minns att han sade saker om sin pappa. Och han berättade att han hade fru och barn, säger Ty Smith till Orlando Sentinel.

Terrordådet i Orlando

”Folk kände honom”

Två andra återkommande besökare, Cord Cedeno och Chris Callen, bekräftar att de sett Omar Mateen inne på klubben. Chris Callen säger att han bevittnat hur Mateen fått våldsamma utbrott.

– Det var definitivt han. Han brukade komma till klubben under flera år, och folk kände honom, säger Cord Cedeno.

Var aktiv på gaydejtingapp

Stamgästen Kevin West säger till LA Times att han chattat med Omar Mateen från och till i ett år med hjälp av gaydejtingappen Jack'd. De träffades aldrig i verkligheten, men Kevin West uppger att han såg Mateen utanför klubben samma morgon som massakern inträffade.

– Han gick precis förbi mig. Jag sade ”hej”, och han vände sig om och sade ”hej”, och nickade. Jag kände igenom honom på ögonen, säger Kevin West till LA Times.

Vittnen säkrade av polis

Misstanken bekräftades när polisen gått ut med bilder på Omar Mateen. Kevin West satte sig då i bilen och körde raka vägen till en närliggande polisstation, där han lämnade över mobiltelefonen och inloggningsuppgifterna till appen, skriver tidningen. Polisen visade då återigen en bild på Mateen på en datorskärm.

– Jag sa, det är han, säger Kevin West.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet