Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Irene Wittum och hennes familj har fått det svårt ekonomiskt sedan hon förlorade sitt jobb. Foto: SVT/Domenico Mariotti

Släkten är räddningen när lönerna sjunker i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Medellönerna i Italien är i genomsnitt lägre i dag än för 30 år sen. Det är det enda landet i Europa där det är så. Särskilt barnfamiljer drabbas hårt.

– Vi skulle inte klara oss utan släktens hjälp, säger Filippo Giannangeli, boende i Florens.

Lönerna i Italien minskar istället för att öka. Medellönen för en italienare i dag är 2,90 procent lägre än 1990. Inte i något annat europeiskt land är det så. För en svensk är medellönen 63 procent högre enligt organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSCE.

– Jag tjänade mer när jag började jobba för drygt trettio år sen. Om de styrande fortsätter att ge oss så här låga löner och osäkra arbetsförhållanden vet jag inte var det slutar, säger Irene Wittum.

Oro om lönen räcker

Irene är tvåbarnsmamma och gift med Filippo Giannangeli. Paret bor i en lägenhet i Florens och Filippo sa upp sig från sitt tidigare jobb mycket på grund av den låga lönen.

– Nu driver jag en liten vinbar, säger Filippo.

I maj förlorade hustrun Irene jobbet och är nu arbetslös.

– Det var vår enda fast inkomst. Jag är orolig och upprörd över att det inte går att leva ordentligt längre på arbete, säger Irene.

Italienska medier har på sistone uppmärksammat de låga lönerna och den negativa löneutvecklingen i landet allt mer och rapporterar under rubriker som ”Historiskt låga löner”.

– Vi är medvetna om problemet, säger premiärminister Mario Draghi till italienska medier.

Risk för högre inflation

Inom några veckor ska han träffa flera av arbetsmarknadens parter och under tiden fortsätter debatten i parlamentet om vilka åtgärder som är de rätta för att höja lönerna och köpkraften utan att riskera ännu högre inflation.

För familjer som Filippo och Irenes är det svårt att ha råd med kläder och skolböcker åt barnen Neri och Giuditta.

– Vi skulle inte klara oss om vi inte hade våra föräldrar. De hjälper oss genom att handla mat åt oss ibland. Eller så köper de skor och annat åt barnen, säger Irene.

Maken Filippo säger att de tänker på att inte slösa med el och vatten och att han vill vara stark för familjens skull.

– Jag är orolig, men jag ler och vill vara den min fru kan gråta ut hos just nu. Vi hoppas att våra politiker agerar snabbt, lönerna måste upp, det är för dyrt att leva nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.