Slovakiens premiärminister Robert Fico. Foto: TT

Slovakien hotar dra EU inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Slovakien hotar med att ta rättslig strid om EU:s kvotsystem för flyktingmottagande. Det sade landets premiärminister Robert Fico i dag, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Slovakien kommer inte acceptera tvingande kvoter, sade Fico vid en pressträff i dag.

– Vi kommer att gå i två riktningar: För det första kommer vi att lämna in en stämning till domstolen i Luxemburg... För det andra kommer vi inte att följa beslutet som inrikesministrarna har tagit, sade Fico.

#flykt

Orban vill se globalt ansvar

Ungerns premiärminister Viktor Orban sade på en presskonferens i Tyskland i dag att han ska föreslå för FN att ålägga alla världens länder att ta ett globalt ansvar för att lösa flyktingkrisen.

Orban har också föreslagit att alla EU-länder ska öka sin EU-budget med en procent och strypa sina kostnader i hemländerna med en procent.

”Ungern vill inte förändras”

Han förkastar vad han kallar Angela Merkels ”moraliska Imperialism”.

– Ungern vill inte förändras på grund av flyktingkrisen och jag ber övriga länder att respektera det beslutet, säger Orban enligt Reuters.

EU-länder varnas

Samtidigt varslar EU-kommissionen om åtgärder mot nästan samtliga EU-länder för att de inte har gjort vad de ska för att få EU:s gemensamma asylpolitik att fungera, skriver nyhetsbyrån TT.

Tuffast tar kommissionen i mot Grekland som får ett andra varningsbrev med anledning av hur landets hela mottagande av flyktingar och asylsökande fungerar.

”Även om framsteg har gjorts finns en fortsatt och strukturell brist på mottagningsplatser, oberoende av de stora och oväntade inflöden som vi nyligen har sett”, skriver EU-kommissionen som varnade Grekland i ärendet redan för sex år sedan.

Fakta: Fördelning av flyktingar

I går drev EU:s migrationsministrar igenom fördelningen av asylsökande, trots oenighet, och beslutade att fördela mellan sig 120 000 asylsökande som anlänt till Grekland, Italien och andra länder.

Fyra länder röstade nej: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Rumänien. Åtminstone Slovakien lovar fortsatt motstånd, men menar att det inte kommer att bli tal om att riva upp det beslutet på mötet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet