Flyktingar på Balkanrutten. Foto: TT

Slovenien stänger gränsen

Publicerad

Från och med i morgon måste de flyktingar som vill komma fram på Balkanrutten visa giltiga pass och visum vid gränskontrollerna. Slovenien inför den nya regeln från midnatt och fler länder väntas följa.

Slovenien kommer från och med midnatt inte längre att släppa in flyktingar och migranter utan giltig dokumentation. Flera andra länder på den så kallade Balkanrutten väntas nu införa samma regler. Beslutet kommer i praktiken att stänga Balkanrutten, säger Serbiens inrikesdepartement i ett uttalande på tisdagskvällen.

Länderna på rutten, som är den vanligaste vägen in i Europa, har aviserat om de hårdare gränskontrollerna tidigare, men det är först från och med i morgon de kommer att tillämpas.

– Slovenien kommer i fortsättningen att endast släppa in dem som har dokumentation som är giltig för resande inom Schengen. EU-toppmötet skickade ett mycket tydligt budskap till flyktingsmugglare och irreguljära migranter att Balkanrutten inte längre finns, säger Sloveniens premiärminister Miro Cerar.

Omkring 35.000 människor befinner sig nu i Grekland i väntan på att ta sig vidare genom Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer