Den 1 mars är det efter ett regeringsavgörande slut med att lägga levande humrar i kokande vatten i Schweiz utan att djuren har bedövats först. Arkivbild. Foto: TT

Slut med att koka obedövade humrar i Schweiz

Publicerad

Den 1 mars är det slut med att lägga levande humrar i kokande vatten i Schweiz. I en större översyn av landets djurskyddslagar har regeringen beslutat att djuren måste bedövas innan de hamnar i det heta vattnet.

Mediebolaget RTS rapporterar att det enligt de nya reglerna ska krävas bedövning med hjälp av el, alternativt den ”mekaniska förstörelsen” av humrarnas hjärnor. Detta sedan djurrättsaktivister och vissa forskare hävdat att humrar och andra kräftdjur har avancerade nervsystem och sannolikt känner avsevärd smärta när de kokas levande.

Inte heller kommer det att vara tillåtet att transportera levande kräftdjur i is eller isvatten utan att djuren ska alltid ska hållas i deras ”naturliga miljö”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer