Foto: TT

Små framsteg i Ukrainasamtal

Uppdaterad
Publicerad

Det ser fortfarande ut att vara långt kvar till en varaktig fred i östra Ukraina. Högnivåmötet i Berlin gav inte mer än vaga löften om en ny färdplan.

Det var första gången på ett år som Rysslands president Vladimir Putin, Ukrainas Petro Porosjenko, Frankrikes François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel satte sig ner för att diskutera Ukrainakrisen.

Under det fem timmar långa mötet i Berlin enades ledarna om en ny preliminär plan för hur det så kallade Minskavtalet från 2015 ska kunna genomföras.

Krimkonflikten

Möte i november

Tanken är att ländernas utrikesministrar ska ses i november för att utarbeta detaljerna.

Porosjenko uppgav, enligt AFP, efter mötet att man enats om att de ukrainska styrkorna och de proryska rebellerna ska dra sig tillbaka från ytterligare fyra områden vid frontlinjen i Donbass-regionen.

Dessutom var ledarna överens om att utöka uppdraget för observatörerna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som bevakar att fredsavtalet efterlevs. Enligt Porosjenko handlar det även om att de ska kunna beväpnas.

”Utländska styrkor”

Men de stora stötestenarna ruckades inte. En central del av Minskavtalet är att lokalval ska hållas i de separatistkontrollerade regionerna i östra Ukraina, vilket Porosjenko insisterade på inte kommer ske så länge ”utländska styrkor” finns på plats, med adress Ryssland.

Putin förnekar dock att landet har militär närvaro i Ukraina och kräver å sin sida en viss grad av självstyre för områdena.

Putins besök i Berlin var hans första sedan Rysslands annektering av Krimhalvön 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet