Smittospridningen ökar i Norge – når sin högsta topp under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen fortsätter att öka i Norge och når sin högsta topp någonsin under pandemin.

Över 4000 personer har rapporterats insjuknade i covid-19 det senaste dygnet och landet når därmed det tredje ”rekordet” i rad den senaste veckan.

Samtidigt bekräftas allt fler smittade med omikronvarianten.

Smittspridningen av covid-19 ökar i Europa. Flera länder har den senaste veckan infört restriktioner eller stängt sina gränser och även i Sverige har det flaggats för att nya åtstramningar kan väntas.

Samtidigt skenar smittan i grannlandet Norge.

Coronapandemin

Det senaste dygnet har 4 191 nya fall registrerats, vilket är landets högsta siffra under pandemin. Det är också tredje gången den senaste veckan som rekordhöga tal har noterats.

Utbrott på julbord

Under lördagen konstaterades även att omkring 90 personer har smittats av coronaviruset vid ett julbord i Oslo, där de deltagarna ska ha varit fullvaccinerade.

Norska folkhälsomyndigheten, FHI, uppger att 13 av fallen har bekräftats vara smittade med omikronvarianten. Och antalet bekräftat smittade med den nya mutationen uppgår nu till 19, skriver FHI i ett pressmeddelande.

Ytterligare fyra av de bekräftat smittade har varit resenärer till Oslo Airport Gardermoen från Sydafrika.

– Det viktigaste nu är att de smittade och deras nära kontakter följer reglerna om isolering och karantän, säger Line Vold vid FHI.

Under den senaste sjudagarsperioden har det i genomsnitt registrerats 3 235 fall per dag i Norge, en kraftig ökning mot föregående sjudagarsperiod då 2 458 fall registrerades.

262 patienter med covid-19 vårdas på sjukhus i landet, varav 68 får intensivvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet