Luften i Peking en ”meteorologisk katastrof” – tusen fabriker tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort oljeraffinaderi och minst 1.200 andra fabriker i Pekingområdet har beordrats att stänga på grund av smog. Luften har enligt myndigheternas varningsskala aldrig varit smutsigare än nu i den kinesiska huvudstaden.

Även skolor har fått stänga och invånarna är ombedda att stanna inomhus. Nästan 400 personer har fått böter för att ha eldat och grillat ute.

Myndigheterna i Peking kallar smogen som nu ligger över staden för en ”meteorologisk katastrof”.

– Den är frän och gör det svårt att andas, det får dig att hosta. Folk som jag, som andats in det länge, får alltid ont i halsen när det är så här. Jag bär en ansiktsmask, vi har köpt en luftrenare och försöker att inte gå ut. Det finns inget annat vi kan göra, säger en Pekingbo till Radio Free Asia.

Varningsnivån, den högsta på en fyragradig skala, gäller fram till onsdag.

Protesterar mot dålig luft

Första gången Peking varnade rött för smog var för ett år sedan, men sedan dess har gränsen för rött höjts så nu krävs ännu smutsigare luft.

Ytterligare ett 40-tal städer i Kina har också gått ut med liknande varningar, bland dem Tangshan och Shijiazhuang i provinsen Hebei, samt Jinan i Shandong.

Orsaken är bland annat flitig fossil eldning och stillastående väder nu när vintern börjar.

Biltrafiken begränsas

I staden Chengdu protesterade invånarna nyligen mot föroreningarna genom att sätta skyddsmasker på statyer. Demonstranterna krävde att regeringen skulle göra något åt problemet.

Kina satsar hårt på att lindra smoggproblemet. I bland annat Peking, liksom i Paris nyligen, får bara hälften av bensin- och dieselbilarna köra varje dag. Enligt ett förslag ska minst 8 procent av alla nya bilar vara utsläppsfria redan 2018.

Men miljöaktivister varnar för att utrustning som används för att mäta bilarnas avgaser ofta är felaktig och bidrar till problemet.

– 95 procent av mätutrustningen har tillverkats utan tillstånd och har inte kontrollerats. Utsläppssiffrorna är inte korrekta, säger Yan Ziqing som jobbar på en organisation som mäter avgaser till Radio Free Asia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.