Smog stänger vägar och lekplatser i Peking

Uppdaterad
Publicerad

Norra Kina har svepts in i tät smog, och i Pekingregionen stängs vägar och lekplatser. På vissa håll är sikten enbart 200 meter och halten hälsofarliga partiklar i luften är mycket hög, enligt mätningar på USA:s ambassad i Peking.

I skolor har idrott och utomhusaktiviteter stoppats på grund av luftföroreningarna. Smogen väntas hålla i sig åtminstone till lördag kväll, enligt myndigheterna i Peking.

Kina har ökat kolproduktionen efter de senaste månadernas energikris till följd av strikta utsläppsmål och rekordpriser för det fossila bränslet. Myndigheterna i Peking skyller smogen på ”ogynnsamma väderförhållanden och regionala luftföroreningar”.

Landet släpper ut mest växthusgaser i världen, men har lovat att nå målet nettonollutsläpp till år 2060. Omkring 60 procent av landets energi kommer från kolkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.