Ett av Paris landmärken, katedralen Sacré Coeur, är knappt synligt i den kraftiga smog som drabbat den franska huvudstaden. I dag infördes därför trafikrestriktioner för Paris många bilister. Foto: TT

Trafikförbud i Paris upphävs

Uppdaterad
Publicerad

Ett förväntat regnväder leder till att dagens trafikreglering i Paris inte kommer att förlängas. Men många av stadens invånare har ställt sig positiva till restriktionerna.

Enligt den franska miljöministern Ségolène Royal leder det väntade väderomslaget till att alla bilar, oberoende av registreringsummer, från och med i morgon återigen får trafikera stadens gator, enligt TT.

Regnet förväntas kunna spola bort de farliga partiklar som de senaste dagarna har plågat staden.

– På grund av förbättrad situation i dag och i morgon kommer den alternativa trafikplanen inte att förlängas till i morgon.

Restriktionerna infördes efter att den franska huvudstaden de senaste dagarna drabbats av en ovanligt kraftig smog och under dagen har endast fordon med registreringsskyltar som slutar med en udda siffra fått köra på den franska huvudstadens gator.

Lugna gator

Över 750 poliser hade utkommenderats på stadens gator för att se till att beslutet respekterades och enligt en av dessa, polisassistent Pujol, tycktes de franska bilisterna respektera dagens restriktioner, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi har lagt märke till att bilisterna beter sig ansvarsfullt. De lyder direktiven och sedan klockan halv sex i morse har vi inte utfärdat fler än 15 böter vid Place d’Italie, vilken är en i vanliga fall mycket hektisk plats i Paris.

Positiv stämning

Parisborna själva tycks till stor del ha ställt sig positivt till åtgärden, och enligt Marie, en av de bilister som trafikerade de parisiska gatorna under morgonen, har det under dagen varit betydligt trevligare än vanligt att köra i den franska huvudstaden, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det känns trevligare att köra i Paris när bara hälften så många bilar som vanligt är ute på gatorna. Och dessutom är det bra för miljön.

Bilister som bryter mot dagens beslut riskerar böter på drygt 200 kronor och över 100 vägspärrar har också upprättats runt om i staden.

Infekterat gräl

Morgonens restriktioner föregicks av ett alltmer infekterat gräl mellan Paris borgmästare Anne Hidalgo, som under en längre tid propagerat för ett införande, och miljöministern Ségolène Royal, som motsatt sig liknande åtgärder.

Hidalgo har vi upprepade tillfällen begärt att biltrafiken i den franska huvudstaden begränsas, men röstats ned av Royal, som inte velat fatta några ”hastiga beslut i en fråga som kräver långsiktig lösning.”

Efter en alltmer giftig ordväxling i de sociala medierna gav sig till slut den franske presidenten Francois Holland in i debatten och beordrade i fredags ett införande av restriktionerna, enligt den franska dagstidningen Le Figaro.

Engagerar på Twitter

Hidalgo uttryckte även under morgonen sin glädje över beslutet på Twitter: ”Jag gläds över att staten har gått med på att införa alternerad körning, vilket jag under ett flertal dagar hade begärt.”

Men morgonens trafikbegränsning engagerar även fransmän i gemen och har under dagen debatterats flitigt i de sociala medierna under hashtaggen #circulationalternee, enligt Le Figaro.

Gratis kollektivtrafik

Dagens beslut var det tredje i ordningen efter att den franska huvudstaden drabbast av farliga halter av luftföroreningar, och bara för ett år sedan vidtogs samma form av nödåtgärder.

Under tiden har kollektivtrafiken i Paris samt i 22 andra närliggande kommuner varit gratis.

Fakta: Partiklar

Små luftburna partiklar från föroreningar tar sig in i lungorna och blodsystemet och orsakar cancer.

Paris har satt larmnivån för partiklar som är mindre än 10 mikrometer (tusendels millimeter) till 50 mikrogram per kubikmeter luft. Under måndagen väntades 40-55 mikrogram per kubikmeter.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är Ahvaz i Iran världens mest förorenade stad med i snitt 372 mikrogram per kubikmeter.

Kinas huvudstad Peking har ett snitt på 121 mikrogram medan snittet i Paris är 38 mikrogram per kubikmeter.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.