I mångmiljonstaden Lahore ligger nivån av de farliga partiklarna nu på 159 – sex gånger högre än gränsvärdet Världshälsoorganisationen (WHO) satt. Foto: TT

Smogen i Pakistan dödligare än terrorn

Uppdaterad
Publicerad

Smogen har kulminerat i Pakistan – för den här gången. Men föroreningarna förblir bland de värsta i världen, och dödar mångfalt fler än terrorismen.

Nu ser man åter de kringliggande Margalla Hills från huvudstaden Islamabad, sedan regn i veckan skingrat den värsta smoggen.

I mångmiljonstaden Lahore har nivån av de farliga partiklarna PM2,5 rasat från över 1.000 när det var som värst till 159 i onsdags, enligt gräsrotsinitiativet Pakistan Air Quality.

Å andra sidan frågar sig organisationen hur mycket av en förbättring det är att värdena gått ”från farliga till mycket ohälsosamma” – 159 är fortfarande mer än sex gånger högre än gränsvärdet Världshälsoorganisationen (WHO) satt.

Dödar 159.000 i förtid – årligen

Bara Kina och Indien förlorar fler invånare i miljöförstöringen än Pakistan, enligt global statistik från IHME, ett initiativ i USA grundat av Bill Gates stiftelse. 159.000 pakistanier beräknas dö i förtid varje år på grund av smogg och liknande nedsmutsning.

Därmed är den smutsiga luften ett långt blodigare problem än den ökända extremismen. Enligt webbplatsen SATP:s databas har drygt 60.000 pakistanier dödats av terrorvåld i Pakistan. Men den siffran gäller hela perioden från 2003 till nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer