När sydkoreanska succéserien ”Squid game” smugglades till Nordkorea väntade förödande konsekvenser. Foto: Youngkyu Park/AP/Christine Olsson/TT

Smugglade in Squid Game-kopia – döms till döden

Uppdaterad
Publicerad

En person som uppges ha smugglat in en kopia av den populära sydkoreanska serien Squid Game till Nordkorea döms nu till döden. Även flera gymnasieelever som tog del av kopian döms till diverse olika straff, däribland livstids fängelse, rapporterar radiostationen RFA.

Det hela började förra veckan när en gymnasieelev i hemlighet köpte ett insmugglat USB-minne som innehöll den populära serien Squid Game, och delade med sig av kopian med sin klasskompis. Varpå vännen tipsade och vidarebefordrade filen till fem ytterligare elever. Övervakningsbyrån 119 Sangmu fick ett tips om vad som pågick, och de följande konsekvenserna var inte nådiga.

Dödsstraff, fängelse och förvisande

Personen som förde in USB:t till landet får böta med sitt liv, medan eleven som köpte kopian får livstids fängelse. De sex andra eleverna som tittade på serien, döms till fem år av hårt tvångsarbete. Även skolans rektor, ungdomssekreterare och klassens lärare straffas genom att förlora sina jobb. De kommer förmodligen också skickas iväg till att tvångsarbeta i kolgruvor eller bli förvisade till landsbygden, menar en källa till RFA, en radiostation som ägs av den amerikanska federala myndigheten U.S. Agency for Global Media.

Jakten fortsätter

I efterdyningarna av att eleverna åkte fast började myndigheterna leta igenom marknader efter minneslagringsenheter och cd-skivor som innehöll utländsk media, säger en invånare i provinsen till RFA.

”Invånarna darrar alla av rädsla eftersom de kommer att bli skoningslöst straffade för att ha köpt eller sålt minneslagringsenheter, oavsett hur små”, sa den andra källan till RFA, som begärde anonymitet för att tala fritt.

Muta räddar en elev

Källan från provinsen fortsatte med att understryka att en av de inblandade verkar slippa undan straff:

”Men oavsett hur strikt regeringens tillslag verkar vara, cirkulerar rykten om att bland de sju arresterade eleverna kunde en med rika föräldrar undvika straff för att de mutade myndigheterna med 3 000 amerikanska dollar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer