Terrororganisationen IS har tjänat stora pengar på smugglingen – men det har också andra parter i kriget. Foto: Johny Karam, SVT

Smuggling av arkeologiska fynd från Syrien finansierar kriget

Uppdaterad
Publicerad

Syriens historia plundras och säljs – till samlare som kan betala. Smuggelrutten för landets arkeologiska skatter går ofta via Libanon.

I en lägenhet i Beirut visar Hassan bilder på vad han har till salu. Det är tusenåriga mynt, antika målningar, smycken från romartiden. Det mesta han säljer kommer från Syrien. 

Sen Syrienkriget bröt ut har den illegala marknaden för arkeologiska skatter från landet vuxit. Varje dag plundras och säljs delar av landets mångkulturella historia, från ett område som brukar beskrivas som ”civilisationens vagga”. Enligt polisen är en stor del av köparna samlare från Europa.

Syrienkriget

Hassan drar med pekfingret över mobilen. På skärmen visas bilden av en uppsättning tusenåriga guldsmycken. 

– Allt som är äldre än fyrahundra år är det stor efterfrågan på. Det här är smycken från romartiden. Priset är 600.000 dollar, säger han.

IS tjänar pengar på smugglingen

Enligt Unesco är smugglingen av antikviteter från Mellanöstern en av de största globala illegala näringarna. Terrororganisationen IS har tjänat stora pengar på smugglingen – men det har också andra parter i kriget.

I Libanon har säkerhetstjänsten trappat upp kampen mot smugglarna. Tillslagen sker vid den långa gränsen mot Syrien, men också i hamnar och på Beiruts flygplats.

– Bara vid ett enda tillslag kan vi hitta tusentals objekt, säger Nicholas Saad, chef för den libanesiska polisens internationella stöldenhet.

”Mycket av det som smugglas är också förfalskningar”

Arkeologen Anne Marie Alfeiche arbetar med att identifiera det polisen misstänker är historiska föremål. 

– Till exempel har vi beslagtagit hel lastbil med mycket stora skulpturer från de antika städerna Palmyra och Apamea. Men mycket av det som smugglas är också förfalskningar, berättar hon. 

På den svarta marknaden för antikviteter söker Hassan efter utländska köpare till sina varor. Han beskriver sig som ett led i en större kedja, och tror att fler är beredda att handla med antikviteter nu. Libanons ekonomi har drabbats hårt av kriget i grannlandet Syrien.

– När vi säljer något får vi en del av förtjänsten. Så om vi säljer något för 500.000 amerikanska dollar får vi kanske 1.000 dollar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet