Smygfilmat politiskt skäll – en viral rysk trend

Uppdaterad
Publicerad

Ryska myndigheter har uttryckt sin oro över ungas rebelliska attityder. Det kanske tydligaste exemplet: lärare som skäller ut elever av politiska skäl smygfilmas och läggs upp på nätet.

– Det råder en protestattityd och vi måste arbeta med dessa demonstrant-ungdomar, sade utbildningsministern Olga Vasilijeva vid ett tal i maj, enligt statliga nyhetsbyrån Tass. 

Uttalandet kom efter att ryska ungdomars roll i de stora protesterna runtom i Ryssland fick stor internationell uppmärksamhet i slutet på mars. 

LÄS MER: Putinmotståndaren: Därför är massdemonstrationer viktiga

Studier från ryska handelshögskolan pekar visserligen på att den typiska demonstranten i själva verket inte är särskilt u ng utan snarare medelålders. Men ungdomar som demonstrerar oroar ändå regeringen, som famlar efter sätt att nå ut till de unga som förlitar sig allt mindre på statlig tv utan i stället hämtar sina nyheter från nätet.

Viral trend: Lärarskäll 

Inte bara regeringen är oroad, utan även tjänstemän på betydligt lägre nivå. Det kanske tydligaste exemplet är lärare som skällt ut elever som demonstrerat eller uttryckt stöd för oppositionella. 

Vid flera tillfällen har bannorna smygfilmats av andra elever, vilket har gett upphov till en viral nättrend med videor på arga lärare som sprids på nätet.

LÄS MER: Risk för våldsamheter vid demonstrationer i Ryssland

En av dem visar hur ryska musikstudenten Daniil Pilchen av en lärare tvingas läsa upp en lista på olika ryssar som bedöms vara ”femtekolonnarna” eller folkets fiender. Händelsen filmades och fick sedan stor medial uppmärksamhet. 

– Det var en föreläsning om kulturpolitik och vi blev tillsagda av läraren att vi inte visste tillräckligt mycket om liberala politiker, och att jag skulle läsa upp vad som stod på lappen som jag fick, säger Pilchen via Skype till SVT.

Oro uppifrån och ner 

Pilchen, som i videon läser upp namnen med tydlig ironi, tror att det i hans fall handlade om ett enskilt beslut från en lärare. Men i andra videoklipp, i vad som blivit något av en genre, så tror han att det handlar om order uppifrån att läxa upp studenter. Det efter de stora protesterna den 26 mars mot korruption i Ryssland. 

– Jag tror att i de här andra videorna så tvingas lärarna att uttala sig på det här sättet. I mitt fall var det lite annorlunda eftersom det kom innan protesterna så det var mer som ett personligt beslut tror jag, säger Pilchen. 

Trenden sätter fingret på hur ryska tjänstemän på låg nivå oroar sig för oppositionell verksamhet och regeringskritik från ungdomarna. Men enligt Pilchen så är det förstås också en återspegling av den oro man tycker sig se högre upp i pyramiden. 

– Jag tror egentligen inte själva att lärarna i videorna känner ett personligt behov av att säga så, jag tror snarare att det kommer order uppifrån om att kontrollera sina studenter på det sättet, säger han.

LÄS MER: Alexej Navalny gripen av rysk polis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.