Branta klippor omger huvudstaden Jamestown med omkring 850 invånare. Foto: TT

Snart krymper världen för avlägsen ö

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år invigs flygplatsen på ön Sankt Helena. Det innebär att avstånden krymper för de boende på den isolerade vulkanön i Sydatlanten.

Med omkring 200 mil till fastlandet i södra Afrika är den lilla ön Sankt Helena minst sagt avlägsen. Den enda förbindelsen med omvärlden är postbåten RMS Saint Helena, som angör huvudstaden Jamestown var tredje vecka.

Resan från Sydafrika tar fem dygn. Men nästa år öppnas öns flygplats och då är dagarna räknade för postbåten.

Försenat bygge

Redan på 1940–talet undersökte Sydafrikas flygvapen förutsättningarna för en flygplats, men man fann att allmännyttan var för liten. På 1990–talet väcktes tankarna åter till liv och 2005 beslutade öns politiska ledning att en flygplats skulle byggas.

Tanken var att den skulle invigas 2010, men finanskrisen satte käppar i hjulet för projektet. Nu pågår bygget för fullt och i maj 2016 är det tänkt att de första planen ska landa.

Budgeten är omkring två miljarder svenska kronor och pengarna kommer från Storbritannien, som Sankt Helena formellt tillhör. På grund av öns storlek och bergiga geografi kommer rullbanan endast att bli omkring 1.500 meter lång, vilket begränsar trafiken till mindre passagerarplan, som Boeing 737 och Airbus A320.

Den otillgängliga vulkanön är alltså en rest av det en gång så mäktiga brittiska imperiet. Innan Suezkanalen invigdes 1869 och kortade resorna mellan Europa och Asien avsevärt, så var Sankt Helena en viktig hamn för det brittiska ostindiska kompaniets trafik till och från Asien.

Kan hota unik fågel

För den historieintresserade är nog ön mest känd som förvisningsort för den franske kejsaren Napoleon. Efter Napoleons nederlag i slaget vid Waterloo 1815 blev han landsförvisad till Sankt Helena. Ön ansågs tillräckligt avlägsen för att Napoleon inte skulle kunna rymma. Kejsaren avslutade sina dagar på ön i maj 1821.

Den framtida flygplatsen väntas öka strömmen av turister till ön. Men kritikerna menar att bygget har negativ inverkan på öns känsliga och unika växt– och djurliv, och inte minst på den unika och starkt utrotningshotade fågeln Sankthelenapipare, som endast lever på ön.

Fakta: Sankt Helena

Yta: 112 km2

Invånare: 4.255 personer (2008)

Huvudstad: Jamestown

Historia: Upptäcktes av portugisiska sjöfarare 1502 och de namngav ön efter helgonet Sankta Helena. Det brittiska ostindiska kompaniet etablerade en utpost på ön 1659 och samma år blev Sankt Helena en brittisk koloni.

Idag tillhör ön Storbritanniens utomeuropeiska territorier. De utomeuropeiska territorierna står utanför EU och har i de flesta fall ett självstyrande parlament och en separat lagstiftning jämfört med Storbritannien. Däremot lyder de under Storbritanniens utrikespolitik och försvar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.