Krigsfartyget Ocean Shield strax innan det avgick från hamnen i Perth. Foto: TT

Snart tystnar svarta lådan

Uppdaterad
Publicerad

Sökandet efter det störtade planet MH370 är en kamp mot klockan. I dag sattes ett specialutrustat australiskt krigsfartyg in i sökandet för att med alla medel försöka lokalisera planet innan den svarta lådan tystnar.

Om det störtade planet MH370 ska kunna hittas med hjälp av de signaler som sänds ut från svarta lådan är det bråttom. Signalerna sänds bara ut i cirka 30 dagar efter en krasch, sedan tar batterierna slut. Det innebär att sökpatrullerna har en dryg vecka på sig.

För att kunna identifiera signalerna från den svarta lådan behövs en detektor som kan söka av stora områden och stora havsdjup. En sådan har nu lånats ut av USA och finns ombord på det australiska krigsfartyget.

Malaysiskt plan försvann

– Det här är superkänslig utrustning som har 10 till 15 kilometers räckvidd och kan söka i bredare så kallade korridorer, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till SVT.

Lika stort som Polen

Tidspressen förvärras ytterligare av att det kommer ta mellan tre och fyra dagar för krigsfartyget att komma till sökområdet. Ett område som är ungefär lika stort som Polen.

Under söndagen har också tio flygplan och åtta skepp deltagit i sökandet. Fokus de senaste dagarna har varit att lokalisera och identifiera objekt på ytan som upptäckts från luften. Men hittills har inget av det man funnit kommit från planet, berättade Australiens premiärminister Tony Abbot vid en presskonferens i Sydney på söndagsmorgonen. Hans Kjäll anser att man måste skicka ett hangarfartyg till området för att underlätta sökandet efter vrakdelar.

– Då skulle man kunna använda sig av helikoptrar, vilket skulle göra det snabbare och enklare att identifiera objekt på havsytan. Utan ett hangarfartyg kan inte helikoptrar ta sig så långt, säger Hans Kjäll.

Historiens största sökinsats

Arbetet försvåras också av att sökområdet ligger mitt i en led som är hårt trafikerad av lastfartyg. Därför är skräp på havsytan vanligt och kan lätt förväxlas med vrakdelar från planet. Kinesiska fartyg ska under gårdagen ha bärgat tre objekt från vattnet. Ett vitt, ett orange och ett rött. Det spekulerades då om att det kunde komma från planet som på utsidan var dekorerat med rött, vitt, blått och grått. Men objekten har ännu inte konstaterats vara vrakdelar från planet.

Så länge den svarta lådans position förblir okänd är det svårt att avgöra vad som orsakade det som i dag kallas det största mysteriet i flyghistorien.

– Det här är historiens största och dyraste sökinsats. Det skulle inte förvåna mig om notan hamnar på flera miljarder dollar i slutändan, säger Hans Kjäll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet