En snigel låg bakom ett fel som fick höghastighetståg i Japan att bli kraftigt försenade. På bilden den japanska Shinkansen, på väg in till centralstationen i Tokyo. Varken snigeln eller tåget på bilden har med händelsen att göra. Foto: Shizuo Kambayashi/AP/TT, Paul Kleiven/TT

Snigel fick japanska supertågen på fall

Uppdaterad
Publicerad

En liten snigel har fått skulden för ett massivt elfel som fick delar av det japanska höghastighetstågnätet att bli helt stillastående förra månaden.

Runt 12 000 passagerare blev försenade efter att elen till flera tågsträckor i södra delen av Japan slutade att fungera en dag i slutet av maj. Elavbrottet uppstod på förmiddagen, mitt under rusningstid, och totalt 26 tåg blev inställda.

Japan är känt för sitt stora nätverk av effektiva höghastighetståg, som bär tusentals passagerare varje dag.

Vid en senare kontroll av tågnätets elektriska utrustning upptäcktes en död snigel, skriver CNN.

Bränts till döds

Snigeln hade kommit in genom ett hål  i en elbox och sedan bränts till döds efter att ha rört en elektrisk kabel, enligt en talesman för företaget som driver tågen.

– Vi har inte hört talas om strömavbrott om orsakats av sniglar de senaste åren. Hittar vi ett hål, när vi inspekterar utrustningen i framtiden, kommer vi att fixa dem, säger en talesmannen, rapporterar CNN.

Trots att snigeln upptäcktes samma dag, och strax efter elavbrottet, avslöjades inte orsaken förrän efter mer än en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.