Första bilden på Edward Snowden efter avslöjandena kring USA:s spionprogram. Foto: Human rights watch

Snowden välkomnar alla erbjudanden om asyl

Uppdaterad
Publicerad

Spionanklagade amerikanen Edward Snowden träffade i dag flera människorättsorganisationer och uppgav att han ville söka tillfällig asyl i Ryssland till dess att han lagligt får resa till Latinamerika.

– Jag ber om hjälp att tillåta en säker genomresa så att jag kan ta mig till Sydamerika.

Ett rejält pressuppbåd samlades under dagen på Moskvaflyplatsen Sjeremetievo efter uppgifter om att Edward Snowden bjudit in flera människorättsorganisationer till ett möte.

På presskonferensen sade Snowden att han formellt accepterar alla mottagna och framtida erbjudanden om asyl och att hans ”asylstatus nu är formell”. Han bad samtidigt om hjälp att begära en garanterat säker passage för att ta sig till Latinamerika.

Snowden och USA:s avlyssning

Slutmålet – Latinamerika

Enligt Snowdens uttalande verkar målet vara ett Latinamerikanskt land men eftersom vägen dit ännu inte kan säkras kommer han först att söka tillfällig asyl i Ryssland.

I ett uttalande på Wikileaks i dag sade Snowden att han ”ångrar inget” och under presskonferensen uppgav han även att han varken försökt ”sälja amerikanska hemligheter” eller själv försökt dra nytta av situationen på något sätt.

Med på mötet var bland andra presidentens människorättsombudsman Vladimir Lukin, advokaten Genri Reznik och representanter för Amnesty internationals Rysslandskontor och Human rights watch och parlamentsledamoten Vjatjeslav Nikonov.

Asylen inte kravlös

Frågan om asyl i Ryssland har varit uppe tidigare, då med kravet på Snowden att han måste avhålla sig från att skada USA.

Strax efter mötets avslutande återupprepade en talesperson för Putin kravet, ett krav som Snowden är beredd att acceptera.

– Han sade att han informerats om detta villkor och att han lätt kan acceptera det. Han tänker inte skada några amerikanska intressen eftersom han är amerikansk patriot, sade parlamentsledamoten Vjatjeslav Nikonov till nyhetsbyrån Interfax.

Samtidigt varnar USA Ryssland för att en tillfällig asyl det kan väcka ”allvarliga betänkligheter” kring relationerna mellan länderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet