Edward Snowden Foto: Scanpix

Edward Snowden chattade från sitt gömställe

Uppdaterad
Publicerad

”Sanningen är på väg och kan inte stoppas”

Edward Snowden som avslöjade USA:s hemliga övervakning av telefon- och datatrafik, svarade i dag på frågor i en chatt hos den brittiska tidningen The Guardian.   

Snowden, som kallats förrädare av amerikanska myndigheter, sade att han inte kommer att bli tyst ens om man sätter honom i fängelse:

Snowden och USA:s avlyssning

– Allt jag kan säga just nu är att den amerikanska regeringen inte kommer att kunna tysta ner det här genom att fängsla eller mörda mig. Sanningen är på väg och kan inte stoppas, säger Snowden på chatten.

Enligt tidningen chattade Snowden från sitt gömställe i Hongkong.

Chatten modererades av reportern Glenn Greenwald som tog emot frågorna som han skickade vidare till Snowden.

Snowden hävdade bland annat att han inte avslöjat några amerikanska operationer mot mål som han betraktar som militärt legitima.

Vad han avslöjat är den amerikanska säkerhetsmyndighetens (NSA) intrång i civil infrastruktur, till exempel på universitet och inom privata företag.

Enligt amerikanska myndigheter var datainsamlingen laglig och ska ha skett under domstolsövervakning.             

Läs chatten här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet