Foto: TT

Snowden kan glömma benådning

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Om Obama skulle benåda visselblåsaren Edward Snowden skulle han skänka valsegern till Donald Trump.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det må vara att Obama i hemlighet håller med sin före detta justitieminister Holder som sagt att Edward Snowden gjorde allmänheten en tjänst när han avslöjade hur amerikanska staten övervakar sina medborgare.

Men att offentligt erkänna det skulle skada Obamas partikamrat Hillary Clinton och hennes chanser att bli president. 

Film om Snowden

Edward Snowden vill flytta hem till USA. Tre år i landsflykt i Ryssland räcker. På fredag har dessutom Oliver Stones film om Edward Snowden premiär på 700 biografer. En film som Snowden hoppas kan öka hans chanser. Men ingen av de två presidentkandidaterna, Trump och Clinton, är villiga att ge honom ett frikort.

Hillary Clinton har sagt att Snowden måste ”face the music”– det vill säga att ta konsekvenserna. Donald Trump sa 2013 att han anser att Snowden bör avrättas. 

Kampanj om benådan

Nu sjösätter människorättsorganisationen Amnesty International en kampanj för att Barack Obama ska hinna benåda Snowden innan han avslutar sin tid som president.

Snowden argumenterar övertygande att han skapat en välbehövlig debatt om öppenhet i USA och att hans läckta dokument inte har skadat något individ.

Han förutsåg dessutom 2016 års presidentvalskampanj redan för tre år sedan då han varnade att en politiker kan komma att missbruka nätet och möjligheterna till övervakning, något som besannades då Donald Trump uppmanade Ryssland att hacka Hillary Clintons mejl.

Amnesty stöttar Snowden och poängterar att det han gjorde styrdes av moral och etiska överväganden. Snowden avslöjade hur omfattande övervakningen av medborgare har kommit att bli, både i USA och Storbritannien.

Frikostig Obama

Edward Snowden fick stöd av USA:s före detta justitieminister Eric Holder som sa att en domare skulle ta i beaktande att Snowden satt igång en nyttig offentlig debatt.

Det må vara att Barack Obama de senaste månaderna visat sig vara både frikostig, generös och avspänd. Hans popularitessiffror är bättre än på många år, han ger intervjuer, dyker överraskande upp i talk-shows och verkar allmänt sett njuta av sin sista tid. Under augusti månad utfärdade han 200 benådningar, den högsta siffran någonsin som en president utfärdat under en så kort tidsperiod.

Anklagad för spioneri

Edward Snowden är i sin frånvaro anklagad under 1917 års lag om spioneri. Varje anklagelse kan ge tio års fängelse. Han står anklagad för att ha stulit statlig egendom, olagliga avslöjanden av försvarshemligheter och för att ha spridit dessa till obehöriga. Men att Barack Obama skulle benåda Edward Snowden, som fortfarande betraktas som landsförrädare, är i princip uteslutet.

Vid en av de senaste opinionsmätningarna ansåg bara 33 procent av amerikanska folket att de tyckte att Snowden skulle benådas.

Kan stjälpa Clinton

Barack Obama ägnar nu en stor del av sin tid åt att stödja Hillary Clinton i hennes vacklande presidentkampanj. Bland Obama och många andra demokrater råder panik vid tanken på att Donald Trump kan bli landets nästa president. Att benåda Snowden i en tid då USA skakats av flera terrorattacker, där gärningsmännen gick under CIA:s radar, vore politiskt självmord.

Det må vara att visselblåsaren Snowden inte alls kan jämföras med de amerikaner som utfört terrorattacker. Men bland amerikaner växer rädslan för att terrorgruppen IS infiltrerat USA. Att i det läget benåda en person som läckt hemliga dokument vore att ge Donald Trump ytterligare ammunition där han kan hävda att eliten i Washington inte bryr sig om vanliga människor och deras oro.

Får fortsätta hoppas

Edward Snowden kan bara fortsätta att hoppas att han på sikt kan få återvända till USA för att få en rättvis rättegång.

Under tiden tillåter ryssarna honom att resa fritt i Ryssland, ta emot besök av sin familj och att vara med på videokonferenser. Med sina 2,3 miljoner följare på Twitter har Snowden skaffat sig en imponerande plattform för att skapa opinion. Med eller utan benådning av president Obama.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.