SVT Nyheter och frilansjournalisten Carolina Jemsby har fått en exklusiv intervju med den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden Foto: SVT/SVT

Snowden vill komma till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den spionmisstänkte visselblåsaren Edward Snowden skulle gärna komma till Sverige. Det berättar han i SVT:s och frilansjournalisten Carolina Jemsbys exklusiva intervju.

– Jag har fått veta att den svenska regeringen ännu inte kunnat garantera en säker passage. Jag skulle väldigt gärna vilja komma till Sverige. Det skulle visa att mänskliga rättigheter respekteras oavsett ursprung eller nationalitet på en dissident, säger han.

Det pågår en process för att få Edward Snowden till Sverige. Frågan väcktes redan i samband med att han tidigare i år fick det alternativa nobelpriset, Right Livelihood Award. I SVT:s Agenda öppnade Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Valter Mutt för att han kunde hämtas med regeringsplanet – ett uttalande som väckte starka reaktioner.

Edward Snowden själv bejakar diskussionen.

– Det vore underbart om de kunde skicka ett plan för att hämta mig.

Känslig fråga

Men än har ingen asylansökan lämnats in, vilket gör frågan känslig. Snowden själv talar helst bara om att besöka Sverige.

– Jag skulle vilja komma till Sverige, och ta emot de utmärkelser jag fått där. Jag skulle vilja skaka hand med de människor som stött den här rörelsen runtom i världen, och särskilt i Sverige.

Snowden bor sedan ett och ett halvt år tillbaka i Ryssland där han fått tillfällig asyl. Han flydde från Hongkong och var på väg till Ecuador när USA drog in hans pass sommaren 2013. I SVT:s exklusiva intervju berättar han nu när han fick veta att hans resa plötsligt avbrutits:

– Jag landade och de sa att mitt pass inte längre giltigt.

Blev du förvånad eller var det väntat?

– Jag förväntade mig inte det. Av alla de platser i världen som jag förväntat mig att min regering skulle vilja ha mig på är Ryssland vara det absolut sista valet. Det enda skälet jag kan komma på är att det ger dem en politisk fördel att jag är här.

Ses som förrädare

Många – inte minst i USA – uppfattar Edward Snowden som en förrädare, och han anklagas i dag för att hjälpa Ryssland. Det var under våren 2013 som Snowden läckte dokument som visade både på omfattningen och specifika detaljer i den globala övervakningen. Skulle han återvända till USA i dag hotar ett långt fängelsestraff.

Är du rädd?

– Jag var rädd i början, jag hade ingen aning om vad som skulle hända.

– Till stor del är mitt arbete redan avslutat. Jag var helt enkelt en mekanism för avslöjandet. När jag tänker tillbaks känner jag en stor tillfredsställelse i att jag fattade beslutet trots att jag kände till riskerna.

Följ svt:s fortsatta rapportering under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden intervjuas av SVT

Mer i ämnet