EU-kommissionären John Dalli. Foto: Scanpix

Snusmutan var 500 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Swedish Match blev erbjudet att betala 60 miljoner euro – över 500 miljoner kronor – för att få snusförbudet i EU hävt, enligt uppgifter till Aftonbladet.

-Jag kan bekräfta att det är de nivåerna vi pratar om, men summan har inte spelat någon roll i vårt agerande, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match, till tidningen.

I tisdags avgick EU-kommissionären John Dalli, ansvarig för hälso- och konsumentfrågor, sedan antikorruptionsbyrån Olaf rapporterat att Dalli känt till, men inte agerat, när en maltesisk affärsman erbjudit Swedish Match ändrad EU-politik om snuset, i utbyte mot pengar.

Pengarna skulle enligt Aftonbladets källa betalas vid två tillfällen – tio miljoner euro direkt och ytterligare 50 miljoner euro efter det att lagen som förbjuder snuset hade ändrats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-kommissionär i snushärva

Mer i ämnet