Sofie Simonsson är en av alla som fick det falska meddelandet. Foto: Privat

Sofie Simonsson fick larmet om ”angreppet” mot Hawaii

Publicerad

”En robot är på väg mot oss, här på Hawaii, och vi måste åka nu”. De orden väcktes svenska Sofie Simonsson av i sitt strandhus på ön Oahu under lördagsmorgonen.
– Alla var väldigt rädda, vittnar hon.

På lördagmorgonen, lokal tid, informerades invånarna på Hawaii att de skulle träffas av en robot. I meddelandet, som skickades som sms, stod att boende skulle söka skydd omedelbart och att det inte rörde sig om en övning.

– Vi satte oss i bilen för att ta skydd, men vi hade ingen tid att åka någonstans och sprang in i huset igen.

Sofie Simonsson, från Halmstad, passade på att ringa sina nära och kära, samtidigt som hon och hennes vänner letade efter en plats att gömma sig på. Med sig hade de varma kläder och vatten.

– Eftersom vi bor på stranden i ett strandhus fanns inget skydd att söka under jorden. Så vi tog skydd i en friggebod utan fönster.

– Alla var väldigt rädda, säger hon.

Panik spred sig

Varningen skapade panik hos invånarna när larmet skickades till mobiltelefoner och bröt tv-sändningar på Hawaii. Sofie Simonsson såg hur hennes grannar sprang in i sina hus.

– Jag förstod att vi alla kommer att dö om en robot kommer. På något sätt fanns det ingenting att göra mer än att be för fred och kärlek.

Den senaste tiden har samtidigt hotet från Nordkorea ökat. Så sent som i september utfördes ett kärnvapentest av landet. Nyligen rapporterade lokala medier att en robot från Nordkorea kan nå till Hawaii på 20 minuter.

”Sänder tacksamhet till livet”

Det tog 38 minuter innan Sofie Simonsson och hennes vänner informerades om att larmet var falskt.

– Det enda jag kan tänka på nu är människor som lever i denna situationen dagligen. Det finns inte ord för hur fruktansvärt det måste vara.

– Vi alla trodde det var på riktigt, så självklart känns det.

Hur kommer du att fortsätta dagen?

– Jag vet inte än. Det är en fin dag här, och så mycket att njuta av. Jag kommer sända tacksamhet till livet och tankar till alla de människor som lever i krig, säger Sofie Simonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer