”Vita Hjälmarna” med ytterligare ett dödsoffer för bombningarna mot Aleppo. Foto: TT/AP

Aleppos sjukhus utslagna av bomber

Uppdaterad
Publicerad

Bombningen och beskjutningen av östra Aleppo har fortsatt med oförminskad styrka. Minst 27 civila har dödats, ett antal sjukhus har slagits ut och staden saknar nu fungerande sjukvård.

Minst 27 civila dödades på lördagen vid den syriska regimens flygbombningar och artillerield mot östra Aleppo, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

– Det finns knappt ett grannskap som skonats i öster, sade SOHR-chefen Rami Abdel Rahman.

Senare på lördagen kom uppgifter från de frivilliga räddningsarbetarnas organisation ”Vita Hjälmarna” om att attackerna kan ha krävt 61 civila dödsoffer, rapporterar BBC.

Barnsjukhuset förstört

Enligt Läkare Utan Gränser har flera sjukhus och vårdkliniker blivit träffade. Bland annat har det sista fungerande barnsjukhuset i det rebellkontrollerade östra Aleppo skadats så svårt i ett flygangrepp att det tvingats stänga. Uppgifterna bekräftas av rapporter till FN-organet WHO.

– Det är det enda sjukhuset som är specialiserat på barn i det belägrade området och nu fungerar det inte längre. Konsekvenserna av de här urskillningslösa attackerna är väldigt tydliga: fler liv som går förlorade, sjukvård som utarmas och ett oerhört lidande för människorna under belägring, säger samordnaren Teresa Sancristoval på Läkare Utan Gränser.

Al Jazeera visar tv-bilder från det drabbade sjukhuset som visar hur personalen evakuerar chockade barn ur de utslagna vårdlokalerna. Hjärtskärande bilder som visar hur personalen lyfter spädbarn ur kuvöser som slutat fungera. Enligt tv-bolaget ska dock alla de nyfödda barn som vårdades vid sjukhuset ha överlevt attacken.

Internationell oro

Den Genève-baserade Unionen för medicinsk omsorg och räddningsorganisationer (UOSSM) rapporterar att personal och patienter uppges ha blivit instängda i rasmassor i ett av sjukhusen, som utsattes för beskutning med artilleri. Enligt UOSSM finns nu inget fungerande större sjukhus i östra Aleppo

Svåra lägen

Johan von Schreeb, kirurg och specialist i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna, har lång erfarenhet av sjukvård i konflikter och katastrofer. Han säger till TT att de läkare och övrig sjukhuspersonal som är kvar försätts i mycket svåra lägen.

– De kommer att försöka, på köksbord och i källare, att stoppa blödningar och annat de kan göra, om det nu finns sjukvårdsmaterial kvar – om det till exempel finns antibiotika kvar att ge barn med lunginflammation. Men för mer komplicerade saker som kejsarsnitt, där finns det inga möjligheter alls längre. Då måste man ha tillgång till narkos och att sterilisera instrument.

Intensivt bombardemang

Under fem dagars bombningar har minst 92 civila dödats och för många skadade är tillståndet allvarligt, enligt SOHR.

Staden har varit delad sedan mitten av 2012. Oppositionen kontrollerar den östra delen och regimen den västra. Östra Aleppo har varit belägrat av regimstyrkor i nästan fyra månader.

Belägringen har skapat brist på mat och bränsle. De återupptagna bombningarna har skadat eller förstört flera sjukvårdskliniker och lokaler för räddningsarbetare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer