Vindkraft Foto: SVT

Sol- och vindkraft slog rekord i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland gör en enorm satsning för att klara kärnkraftsavvecklingen. Vid middagstid i torsdags producerades elström från sol- och vindkraft motsvarande 26 kärnreaktorer.

Veckan som gick slog Tyskland rekord i el-produktion från vind- och solkraft. Vårsol och vårvindar bridrog till rekordet. När vind- och solkraften gick som bäst i torsdags motsvarade produktionen 26 kärnreaktorer.

Men energiproduktionen från förnybara energikällor svänger mycket beroende på rådande väderförhållanden. Fortfarande får den förnybara energin stöd och subventioner, och hur subventionerna ska betalas är en stridsfråga i Tyskland.

Elproduktionen från sol och vind varierar starkt beroende på vädret, därför krävs kolkraft och ibland import av el från grannländerna.

Vindkraft kräver subventioner

Utbyggnaden av enorma vindkraftverk ute till havs är en del av den omställning till förnybar energi som nu pågår. SVT besöker Bremerhaven där 60 meter höga fundament görs i ordning för att placeras på havsbottnen i Nordsjön. Ovanpå byggs sedan vindsnurrorna.

– Det blåser mer och det leder till färre protester att bygga vindkraftverk till havs, men det är ungefär dubbelt så dyrt, så åtminstone nu i början behöver vi stöd, innan vår vind-el fasas in i det tyska energisystemet, säger Maik Hünefeld från kommunägda el-bolaget Trianel.

Kärnkraften stängs 2022

Tyskland har i dag nio kärnreaktorer i drift, men efter haveriet i japanska  Fukushima 2011 beslöt Angela Merkels borgerliga koalitionsregering med stöd av den röd-gröna oppositionen att alla kärnkraftverk ska stängas senast 2022.

Vad kostar det för Europas största ekonomi och viktigaste industrination att stänga alla kärnkraftverk? Ja, beräkningarna varierar från 200 miljarder euro upp till 1.000 miljarder euro.

– Det går att klara eftersom kärnkraftverken hursomhelst är gamla och måste ersättas, säger Claudia Kemfert som är expert på energiekonomi vid forskningsinstitutet DIW i Berlin.

– El-priset kommer att stiga, men det hade det gjort även med kränkraft. Det gäller att fördela stigande kostnader på ett förnuftigt sätt, säger Claudia Kemfert.

Industrier slipper miljöavgift

I dag får alla el-kunder, både privatpersoner och företag, betala en extra miljöavgift på sin elräkning för att stödja utbygganden av sol- och vindkraft. Men särskilt energikrävande industrier har undantag och slipper miljöavgiften på el och de här undantagen är just nu omdiskuterade i Tyskland.

Vid den tyska industrins organisation BDI säger den ansvarige experten Carsten Rolle att tysk industri nu är inställd på att företagen måste klara sig utan kärnkraft även om det betyder högre priser på el-ström.

– Men ska vi ha kvar stålindustri, aluminiumverk och biltillverkare i Tyskland,  då måste dessa industrier få behålla de här undantagen, säger Carsten Rolle vid det tyska industriförbundet.

Det är val till tyska förbundsdagen i september. Alla partier i Tyskland är nu överens om att kärnkraften ska avvecklas. Men räkna med fortsatt debatt om hur kostnaderna för övergången till andra energikällor ska betalas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.