Solberg: Kampen mot hatet tar aldrig slut

Uppdaterad
Publicerad

På tioårsdagen för terrorattacken på Utøya 2011 hölls en minnesstund i regeringkvarteret i Oslo. I ett tal lyfte då statsminister Erna Solberg vikten av att inte låta extremism och hat stå oemotsagt.

– Idag minns vi de 77 som aldrig kommer tillbaka. De ska alltid påminna oss om hur viktigt det är att kämpa för den tillit, öppenhet och mångfald vi har i Norge. Den kampen tar aldrig slut, sade Erna Solberg.

På plats under minnesceremonin fanns överlevare och anhöriga till de som dödades i attacken, men också delar av den norska kungafamiljen samt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Bland talarna fanns också Astrid Hoem, förbundsordförande för Arbeiterpartiets ungdomsförbund AUF. Samma ungdomsförbund som arrangerade det läger som var terroristens måltavla 2011.

– Det är så brutalt att det kan vara svårt att ta in, men det är det vårt ansvar att göra. Tio år senare måste vi tala klarspråk. Vi har inte stoppat hatet. Högerextremismen lever fortfarande, sade hon.

Ali Esbati (V) överlevde Utøya: ”Jag var övertygad om att jag skulle bli dödad”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.