SVT:s korrespondent: Det här är en maktkamp mellan Mugabes fru och Zimbabwes vicepresident Foto: TT

Robert Mugabe i husarrest enligt Zuma

Uppdaterad
Publicerad

Zimbabwes 93-åriga president Robert Mugabe har satts i husarrest, enligt den sydafrikanske presidenten Jacob Zuma.

– Det är en spöklik stämning här, säger SVT:s utrikeskorrespondent Johan Ripås som befinner sig i Harare.

Enligt BBC har den sydafrikanske presidenten Jacob Zuma talat med Mugabe som sagt att han är i husarrest och befinner sig väl. 

Man uppger att det har skett ett icke-våldsamt maktövertagande och att den tidigare sparkade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa tillfälligt tar över ordförandeskapet i partiet.

Protesterna mot Mugabe

”Det är vicepresidenten som ligger bakom. Han har kontrollen över militären och är en briljant organisatör,” säger Eddie Cross, en parlamentsledamot för oppositionspartiet Movement for Democratic Change, enligt BBC.

Johan Ripås är SVT:s utrikeskorrespondent och befinner sig på plats i Zimbabwes huvudstad Harare.

-Det är ingen tvekan om att militären har tagit över makten. De står utplacerade vid alla viktiga byggnader med pansarvagnar och automatvapen, säger han.

Inte en kupp enligt militären

Befälhavare för Zimbabwes militär uppgav tidigt på onsdagen att landet inte genomgår en kupp, rapporterar flera medier.

Även om Zimbabwes militär menar att det inte är en kupp så har den gjort ett maktövertagande menar SVT:s Johan Ripås.

-Militären har satt ner foten och gått in väldigt kraftfullt , de har genomfört ett effektivt maktövertagande, säger han.

Militären menar dock att de ska rikta in sig på kriminella runt Mugabe. Så fort uppdraget är utfört ska allt återgå till det normala.

Explosioner

Minst tre explosioner har hörts i staden under natten och skottlossning har hörts nära presidentens privata residens, enligt vittnen.

– Från husets håll hörde vi 30 eller 40 skott som avlossades under tre eller fyra minuter strax efter klockan två på natten, säger en invånare som bor nära Mugabes herrgård i förorten Borrowdale, till AFP.

Inga våldsamheter ska dock pågå under onsdagsförmiddagen.

-Det är en spöklik stämning här, det är inte mycket folk ute på gatorna, säger Johan Ripås som befinner sig i Harare.

Maktkamp inom partiet

I början av november fick landets 75-årige vicepresident Emmerson Mnangagwa sparken från sin post. Mnangagwa, som nu alltså tycks ha tagit över ledarskapet inom partiet, är veteran från landets självständighetskamp och har starkt stöd av militären.

-Men även han har blod på händerna, han har hela tiden stöttat Mugabe och har varit med i utrensningar, säger Johan Ripås.

På andra sidan i maktkampen står den 93-årige presidenten Robert Mugabes 52-åriga hustru Grace Mugabe som verkar trakta efter sin makes jobb när han dör eller blir för sjuk för att behålla sin post.

-Hon är ohyggligt korrumperad, men har stöd från de yngre fraktionerna inom partiet, förklarar Johan Ripås.

Framtiden

Framtiden för Zimbabwe är i nuläget oviss menar Johan Ripås som ändå tror att den kan se riktigt ljus ut under rätt förutsättningar. Att landet åter kommer på fötter, blir av med korruptionen och att andra vågar investera i landet som har stora naturrikedomar.

-Om det kommer att hållas öppna och fria val och om alla de högutbildade som lämnat landet återvänder,  då kan det bli en väldigt snabb vändning, menar han.

Bakgrund: Kamp om makten efter Mugabe

Robert Mugabe är vid 93 års ålder världens äldste ledare, och en av de afrikanska ledare som suttit längst tid vid makten. Frågan om vem som ska ta över makten efter honom tycks den senaste tiden ha accelererat till en maktkamp mellan olika fraktioner.

I början av november fick landets 75-årige vicepresident Emmerson Mnangagwa sparken från sin post. Mnangagwa är veteran från landets självständighetskamp och har starkt stöd av militären.

På andra sidan i maktkampen står den 93-årige presidenten Robert Mugabes 52-åriga hustru Grace Mugabe som verkar trakta efter sin makes jobb när han dör eller blir för sjuk för att behålla sin post.

Och om Grace Mugabe inte får jobbet så vill hon åtminstone försäkra sig om att hon går säker under en ny ledning i landet.

Landets arméchef Constantino Chiwenga krävde ett dygn före den påstådda kuppen ett omedelbart stopp för ”utrensningar” inom regeringspartiet Zanu-PF av tidigare medlemmar i 1970-talets självständighetsrörelse. Chiwenga förklarade då också att militären inte kommer att ”tveka att gå in” för att försvara revolutionen.

Grace Mugabe stöds av bland annat Zanu-PF:s ungdomsförbund som under dagen anklagade militärledningen för att underminera författningen genom sitt hot att ingripa i politiken.

Fakta: Zimbabwe

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem, och förutom det styrande partiet Zanu-PF finns oppositionspartiet Rörelsen för Demokratisk förändring, MDC, som är sprunget ur landets fackföreningsrörelse.

I praktiken har Zimbabwe dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans Zanu-PF,som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år. Han är gift med Grace Mugabe, 52.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet