SVT:s Stina Blomgren har uthärdat den 48-gradiga hettan i Qatar Foto: SVT

”Som att arbeta i en hårtork”

Uppdaterad
Publicerad

”Det är 48 grader i skuggan när vi stiger av planet i Doha. Vinden känns som en hårtork, och fukten gör hettan än mer kännbar.”

SVT:s Stina Blomgren rapporterar från den mördande hettan i Qatar.

På hotellet ringer receptionisten och frågar om jag druckit tillräckligt. Hon kan skicka upp vatten till mitt rum gratis. Och jag frågar mig själv om det där rådet jag fått under våra säkerhetskurser, om att kroppen anpassar sig bättre till hetta om man sover utan luftkonditionering, verkligen var det bästa rådet jag fått.

Just nu här i Qatar känns det inte så. I stället knappar jag in 26 grader på hotellrummets lilla kontrollpanel och märker hur jag huttrar när den ljumma luften blåser ut. Inget av fönstren på hotellet går att öppna eftersom hettan där ute är för stark. Så gott som alla bilar på gatorna är vita eftersom de reflekterar solen bättre.

Tekniken slås ut

Fastän både jag och fotograf Johny Karam är vana vid att arbeta i hetta innebär fukten och vinden i Qatar en utmaning. När jag ska sända live med läsplattan från hotellets tak i SVT:s morgonsoffa är solen så stark att tekniken slås ut. Läsplattan jag vanligtvis sänder med stänger ned och vi riggar snabbt en ministudio i hotellrummet i stället.

Det är svårt att förstå hur de tiotusentals gästarbetarna – många från Indien, Nepal och Bangladesh – klarar av hettan när de arbetar utomhus på de arenabyggen som just nu pågår för fullt inför fotbolls-VM 2022. Även om det nu under sommarmånaderna är förbjudet att arbeta utomhus mellan klockan 11-15 i Qatar dallrar luften av värme även när solen inte står som högst.

Sand i kameran

Vi vill gärna ställa frågan till arbetarna – men när vi åker till ett arenabygge fem mil norr om Doha för att göra just det får vi veta att vi inte släpps in på bygget. Trots att arbetet pågår för fullt säger byggkonsortiet att de inte kan ta ansvar för vår hälsa – eftersom det är för varmt och blåsigt. Vi får intervjua chefen för VM-bygget och bussas sedan tillbaka till Doha.

I bussen borstar Johny bort den sand, som med hjälp av den hårda vinden letat sig in i kameran, med en pensel – och jag tänker att värmen här, på samma sätt som kylan i nordligaste Sverige, gör människan liten och sårbar.

”I morgon blir det kallt”

Vår fixare Sami har en app i sin telefon som ger detaljerade vindprognoser. En nödvändighet i hans arbete. – Vinden är mer avgörande än temperaturen, förklarar han för oss. När vi säger hej då på flygplatsen under vår sista dag i Qatar kastar han en snabb blick på telefonen och ler. 

– I morgon blir det kallt. Bara 41 grader, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.